Археологическите проучвания на Хераклея Синтика продължават до 27 юли

С финансирането, осигурено от община Петрич, археологическите проучвания на Хераклея Синтика, които започнаха на 6 юли, ще продължат до 27 юли.

Това каза за Радио Благоевград доцент Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН и ръководител на археологическите разкопки.

„Очакваме финансиране от Министерство на културата. Надявам се то да се получи преди да приключим сега разкопките, но това е само надежда. Може да се наложи да прекъснем за известно време и да продължим през месец август. Към момента не сме сигурни, че проектът,  който сме подали към Министерство на културата, е одобрен. Първата седмица от разкопките беше успешна. Проучваме западната част на централния площад на Хераклея Синтика. Открити са две скулптури. Едната е мраморен торс на бял мъж, дали е на Аполон или Ефеб, в момента не мога да преценя, както и долна половина от скулптура – най-вероятно на богинята Артемида – също беше една от находките, както и множество бронзови монети. Надявам се до края на юли да изпълним програмата максисум и да имаме по-добра информация за западната половина на площада, а с това и на форума като цяло“, каза още доцент Вагалински.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *