Oткриха уникални находки при разкопки на път Е-79

Изненадващи находки по време на разкопки по новото трасе на главен път E-79. Археолозите опитват да си отговорят на много въпроси, след като установиха 4 исторически пласта върху терен с дължина 600 метра. В събота там влиза комисия, която да прецени кога разкопките да бъдат прекратени и да започне изграждането на новия модерен път.

Павел всеки ден пътува над 70 км, за да участва в разкопките. Прави го за пръв път, но е категоричен, че няма да е за последен.

“Много е интересно! Все пак това го правим за целия български народ, за нашите деца и внуци. Доизучаваме как са живели нашите предци на тази земя, която наследяваме”, категоричен е Павел Петров.

А теренът всеки ден поднася изненади на археолозите. Повече от 10 години учените търсили такъв исторически пласт в околностите.

„Не можахме да намерим. Ето, че дойде този момент именно по време на спасителните проучвания. Впечатляващото е, че става въпрос за селище, разположено на входа на Искърското дефиле”, казва археологът Георги Ганецовски, цитиран от NOVA.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *