Археолози откриха царско съкровище в Йордания

В долината на река Йордан откриха произведения на изкуството, които са украсявали царски дворец. Откритието е на екип от археолози от университета в Сидни, съобщава БГНЕС. Находките са намерени на територията на древния град Пела. Сред руините на голяма каменна сграда екипът от австралийски археолози е зафиксирал “изключителни” артефакти. Намерени са изделия от дърво, керамика, слонова кост, стъкло и метал.

Вещите са били част от луксозна резиденция от късната бронзова епоха. Учените смятат, че тя е била част от двореца на тогавашния владетел. Сградата е с размери 30 на 30 метра. Анализът показва, че около 800 г. пр. Хр всички помещения са били унищожени от пожар. Екипът експерти от Австралия разказва за още няколко стаи в огромния комплекс. В тях са открити голям брой керамични съдове.

През годините на разкопките експертите са открили повече от 45 стаи. Помещенията са използвани за поставяне на тъкачни машини, съхранение на масло, зърно и шлифовъчни камъни. Разкопани са и монументални входове и кухни. Мощни порти и каменни тераси, според археолозите, датират от 3200-2800. пр.н.е. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *