Археолози от Кюстендил се натъкнаха на голямо откритие – единствено по българските земи

Археолозите в Кюстендилско подновиха проучването си в района на новия парк „Галерията” в областния град.

„Нарекохме обекта „Галерия 2” и го обследваме за втора поредна година. Целта беше да довършим останалото от предходната и да разширим площта, като търсим решаване на конкретни проблеми. Сега разчистихме трасето на античната улица „Декуманус”, така се наричат улиците с посока запад-изток. За съжаление обаче не можем да проучим нейната цяла широчина, защото част от улицата попада под съвременните пътеки, които минават през парка”, обяви археологът Румен Спасов.

Финансирането е от Министерството на културата. „Тук, на обекта, продължихме да изследваме вътрешната крепостна стена и разкрихме нови участъци. Тя е интересна с това, че е единствената на територията на днешните български земи, нямаме подобно решение като в другите големи градове – Сердика, Одесос, Филипопол. Касае се за следното: в късноантичната епоха 5-6 век укрепеният град Пауталия в равнината с площ 30 хектара е бил разделен на две части чрез изграждане на една нова крепостна стена. Защо се е наложило това и какво се е случило с двете части на града, дали те са продължили да живеят успоредно до един момент и в едната животът постепенно е замрял, а в другата е бил по-дълъг, това са въпроси, на които ние търсим отговори”, добави Румен Спасов.

След приключване откритото ще бъде консервирано и основно античните зидове и крепостната стена. Обектът е с площ два декара и е отреден за археологически прозорец. Проучени са едва една четвърт от него.

„Много важен момент е и как ще експонираме, консервираме и съхраняваме разкритите паметници. Обектът има дълга история, тъй като е най-старият, в който откриваме най-старите следи на живот на дълбочина три метра. Датират от четвъртото хилядолетие преди Христа, което означава, че поне на фона на сегашните проучвания е доказателство, че Кюстендил има шестхилядолетна история. Много малко градове могат да се похвалят с такова историческо минало”, сподели археологът.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *