Археолози от РИМ бдят ежедневно на разкопките край Покровник в очакване на преместването им

Археолози от Регионалния исторически музей в Благоевград следят строителните дейности на магистрала „Струма“ в района около разкопките край благоевградското село Покровник в очакване да се подпишат документите за старта на преместването на част от разкритите на мястото артефакти. Край магистралата предстои да се изгради площадка, върху която да се експонират обектите.

„Все още подготвяме подстъпите към съоръженията, първо ще се изградят площадка с подпорна стена и тогава ще почне пренасянето“, обясни археологът Илия Кулов, който е на граждански договор към РИМ. Той уточни, че вчера до края на деня са очаквали да се подпишат нужните документи. „Те са готови, днес е имало дискусия с представители на АПИ и чакаме да кажат кога се започва. Археолози сме и трябва да наблюдаваме как вървят строителните работи, затова сме тук да реагираме при евентуален проблем или ако е нужна консултация. Строителите разполагат с достатъчно техника, така че за 1 ден могат да изравнят терена и да приключат с подготовката му.

Преместването ще е с 10-20 метра нагоре на черквата, гробницата и една пещ за керамика. Банята, която бе разкрита при археологическото проучване, остава извън сервитута на магистралата и тя остава на мястото си. С работата са ангажирани реставратори, ние сме само наблюдатели. Нашата задача е, ако евентуално излезе нещо, което не сме успели да хванем, да го проучим веднага, за да не се губи време и да може бързо да се освободи теренът“, коментира Илия Кулов.

Младата му колежка Мария Пашова допълни, че два поредни дни на разкопките са идвали геодезисти заради линиите на площадката, която предстои да се изгради. „Ние сме тук и в събота, и в неделя, и следим какво се случва“, посочи тя.

На въпрос дали от АПИ ще организират дискусия на проекта с представители на движението „Да спасим Скаптопара“, архитект Кулов призна, че няма информация за такава договорка. „Нямам представа за договорките между този инициативен комитет и АПИ, но доколкото си спомням, трябваше да има разговори в тази посока с общината“, обясни той. Двамата археолози съобщиха, че всеки момент очакват стартиране на процедурите по преместване на част от артефактите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *