Археолози попаднаха на човешки скелети

Пет човешки скелета откриха археолозите по време на тазгодишните археологически разкопки край Асеновград. Теренните проучвания при крепостта “Воден” продължиха около месец и за този сезон приключиха.

Обобщението показва, че освен човешките останки, сред находките е и част от сграда, за която археолозите предполагат, че е жилищна. Засега не могат да се определят същността и функциите й с точност, тъй като от нея е разкрита съвсем малка част, която е и доста разрушена. Човешките скелети са открити при обичайни условия.

“Провеждани са нормални християнски погребения и няма нещо, което да е свръх интересно”, каза ръководителят на проучавнията Здравка Коркутова пред “Актуално”.

Откритията са на детски и възрастни индивиди, а новооткритите гробове са част от Средновековен некропол, на който археолозите попаднаха преди годиниТ Предполага се, че гробовете са на бедни християнски семейства, тъй като в тях не е положен никакъв инвентар. Предстои антрополозите да установят точните възраст и пол на намерените тела. Здравка Коркутова не пожела да коментира финансовата част за извършените разкопки, като подчерта, че средствата са отпуснати от Министерството на културата. В теренните проучавния тази година, като доброволци се включиха бивши и настоящи студенти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Дали ще бъдат реализирани археологически разкопки и през следващата година, все още не е ясно. Интерес за изследователите на този етап представлява северната стена на крепостта „Воден“. Мястото се проучва за четвърта поредна година. Засега са открити общо 33 гроба, за които се предполага, че датират от 13-ти век, като голяма част от скелетите са детски. За времето на четиригодишните проучвания в списъка с находките са златна обеца, монети и средновековни керамични фрагменти.

Археолозите свързват името на крепостта “Воден” със създателя на Бачковския манастир и виден византийски военачалник Григорий Бакуриани.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *