Архивът в Кюстендил вади ценни документи за първия полицейски пристав Алексо Караманов

Държавен архив – Кюстендил показва в поредната си изложба особено ценни и интересни документи от района на област Кюстендил. Тя е свързана с изграждането на полицията в България и Кюстендил, а организатори са ОДМВР – Кюстендил и ДА – Кюстендил, информира Петър Шейков – началник на Държавен архив – Кюстендил.

„Трябва да отбележа, че това е стара, отпреди 10 години идея на Държавен архив – Кюстендил. По различно стечение на обстоятелствата идеята не можа да бъде реализирана. Сега с помощта и съдействието на директора на ОДМВР – Кюстендил комисар Елиан Стамболийски идеята ще види бял свят. В изложбата ще бъдат показани документи от периода 1878-1944 г.

След освобождението на Кюстендил от турско робство – 29 януари 1878 година, организацията на полицейската дейност се води от временното руско управление, първият комендант е Савойски, той заедно с първия окръжен управител започват подбор на местни кадри за полицията и полицейски пристав. Първият полицейски пристав е Алексо Караманов, баща на Владимир Караманов – краевед, историк, юрист. Роля има и Иларион Ловчански, предложил първия кмет на Кюстендил Григор Караманов”, отбеляза Петър Шейков.
В изложбата подбраните документи и снимки са от гл. експерт Албена Георгиева, те са свързани с изграждането на полицейските служби в Кюстендил и Дупница, изграждането на пожарната служба и жандармерията.

„Документите извън експозицията могат да бъдат видени във фондовете на околийските управления в Кюстендил и Дупница, използвани са документи от лични фондове на бивши служители на МВР и пожарната, и основно от семеен фонд Караманов”, обясни Шейков.

По думите му изложбата освен отбелязване на 140 години МВР е и поглед върху историята на полицията в Кюстендилско, както и върху приноса на Владимир Караманов с неговите теоретизирани разработки за полиция, жандармерия и пожарна служба. Включени са и оригиналните ръкописи – разработки на изграждането на полиция, жандармерия и пожарна на Караманов, признати от военни историци.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *