Архивът в Кюстендил разкрива: Затварянето на училища заради епидемии е мярка от началото на миналия век

Държавен архив – Кюстендил в дигитална изложба от документи  разкрива какви здравни, хигиенизиращи и санитарни мерки са предприемани в сферата на образованието още при епидемиите през 1918-1919 г. в Кюстендилско.
„В последните дни една от най-разискваните теми стана темата за училищата. Дали да затворят и да бъдат в дистанционна форма на обучение, или да работят присъствено или на графици. Появи се недоволство на част от родителите. Една група искат децата им да учат присъствено, друга група искат да се учи в дистанционна форма и в домашна среда. Това ме провокира да подготвя дигиталната изложба“, коментира експертът от Държавния архив Рилка Петрова. Тя посочи, че изложбата показва документи, свързани с някогашните мерки срещу епидемиите – морбили, тиф и испански грип. Тези документи са от фонд с номер 187 К – „Народно основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ село Червен брег“. Сред представените документи са писма от дупнишкия околийски лекар от 1918 година за разпускането на учениците и за затваряне на училището тогава заради епидемията от морбили“, каза Рилка Петрова.
В дигиталната изложба могат да се видят и автентични документи, съдържащи предприетите мерки за ограничаване на епидемиите. Сред мерките са затваряне на училищата, както и чистотата и дезинфекцията в училищата. Друга мярка е свързана с изпаряване на облеклото на учениците, както и измиване и почистване на училищните помещения.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *