Архитекти: догодина къщата на Левски може да я няма

Догодина може и да нямаме къща на Левски в село Батулци. Предупреждението е на архитекти. А Причината е ремонтът, който се прави на полусрутената българска светиня.

Турски документи от преди 6 века за пръв път отбелязват съществуването на село Батулци. Не далеч от Ловеч, някога селото било на кръстопът – между София, Пловдив и крайдунавските градове. От някогашния живот в Батулци, днес не е останало много.

Една от полусрутените къщи в края на селото е различна. В нея през 1871 г. Васил Левски основава един от революционните ни комитети.

„Първото печатно издания на „История славянобългарска”се съхраняваше тук, както и кореспонденцията на Левски, писма до революционния комитет”, разказа Горин Горанов.

Като всяка подобна българска светиня, къщата била превърната в музей, с уредник, експонати и много посетители. Допреди 15 години, когато вратата хлопва. Експонатите изчезват, а къщата потъва в разруха.

Преди 4 години е инициирана подписка за ремонта на къщата и Министерството на културата отпуска 24 000 лева, съобщава Нова телевизия.

„Цели елементи са подменени или липсват. Рогатките са заменени с обикновени мартаци. А бяха красиви, извити. Плочите са укрепвани с пирони. Челната дъска и черната хартия – ковани са с пирони и кабърчета”, показва Горин Горинов.

„Тези неща, които ги виждате, може да ги сложите на една механа в Банско, но не може да се сложи на паметник на културата! Такова чудо в това време няма! Челната дъска се появява много по-късно като елемент на архитектурата”, коментира архитект Миломир Богданов.

Архитект Богданов е съдебен експерт. Той обясни, че при ремонта на такива обекти всички елементи трябва да бъдат автентични, а етапите – следени от архитекти, художници или реставратори, специализирани в тази област. Служителят на фирмата, спечелила обществената поръчка, обявена от община Ябланица, Ивайло Нинов каза, че никой не го е уведомил, че в къщата има проблем.

Фирмата, спечелила обществената поръчка за ремонта, е от Мездра. Техен представител заяви, че никой не им е казал, че има проблеми.

Кметът на Ябланица Иван Цаков отказа да обясни защо проектът изглежда така. Отказа и да обясни защо в Батулци не е идвала комисия, която да одобри ремонта след приключването му, както става ясно от протокол на Министерство на културата.

“След тези сигнали виждаме, че всъщносот състоянието е много лошо. Комисията ще определи не само параметрите на състоянието и какво трябва да се направи като консервация и реставрация, но и как са разходвани парите”, заяви министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата е разпоредило, че кметът на Ябланица трябва да свика такава комисия още пред май. Цаков ще бъде санкциониран с глоба до 2 000 лв.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *