Архитекти предлагат корекции в устройствения план на Кюстендил, разширяване на гробищните паркове, рекултивация на депата в Радловци

Обществено обсъждане относно изменението на общия устройствен план на община Кюстендил събра много граждани и архитекти в залата на кметството. Причината е необходимост от изменение на общия устройствен план за територията на община Кюстендил, приет през 2016 година от Общинския съвет. 
“Обсъждането не е задължително. Правим го, за да съберем възможно най-много мнения относно необходимостта от изменението. В процеса на прилагането на общия устройствен план като администрация сме установили фактически грешки”, каза главният архитект на община Кюстендил Стояна Чавдарова. 
Тя поясни, че е важно планът да бъде съобразен с намерението на общината да се разшири депото за строителни отпадъци,  което е недостатъчно.

 „Става въпрос за място от кв. „Изток” до пречиствателната станция, което не е толкова голямо. Това е като една констатирана възможност, но всичко ще започне като производство по ЗУТ след решение на Общински съвет. Нека да правим разграничения с депото за битови отпадъци в село Радловци. То ще бъде подложено на рекултивация и след това  мястото да бъде озеленено”, коментира от своя страна архитект  Стефанка Очипалска. Трябва  да се преразгледат плановете за гробищните паркове в града и други населени места в общината.  „Има искания и следва да бъдат уважени. Начинът, по който ще се извърши, ще се обсъжда с проектантите и съответните квалифицирани лица”, уточни кметът на село Багренци Иван Христов.

Освен това вилните зони ще бъдат регламентирани в урбанизираната територия. Земите пък от пета до десета категория могат да бъдат преотреждани.
Към настоящият момент 98 процента от територията на новия гробищен парк в Кюстендил е запълнена, сочат данни на общинското предприятие “Обреден дом” в Кюстендил. Предстои отчуждаване на частни земеделски земи за осигуряването на допълнителна територия.
”Във връзка с изменението на общия устройствен план на община Кюстендил предстоят и нови обществени обсъждания на проектоплана”, посочи  арх. Чавдарова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *