Архитектурният резерват „Долен” на прицела на багери, срещу 800 лв. ОбС – Сатовча даде 2 общински ливади на поредната фирма, търсеща гнайси

Общинските съветници в Сатовча пуснаха на територията на архитектурния резерват в с. Долен поредната фирма, желаеща да добива скалнооблицовъчни материали. На последната сесия те дадоха разрешение за учредяване право на ползване за 2 г. върху 2 общински пасища в полза на дружество „МК – 719“ ЕООД. Пасищата са в местностите Русино бърдо и Крив чучур, съответно с големина 263 кв.м и 296 кв.м. „МК – 719“ ЕООД е собственост на 41-годишната Анета Люскова от с. Долен, която има разрешение на МС от 20.12.2019 г. да проучи скално-облицовъчните материали в площ „Костадин” в уникалното сатовчанско село.

Съгласно решението на съветниците Люскова трябва да плати на общината 800 лв. за учреденото й право да издълбае пасищата през следващите  2 г. Разрешителното й е да разрови за своя сметка площ от 1,53 кв. км и ако подземните богатства се окажат достатъчни, тя ще получи концесия за добива им, най-вероятно за срок от 35 г.

Това е поредната кариера в община Сатовча, която е любима дестинация на фирмите с интерес в областта на добива на кариерните материали. Само за последните 10 години с такива разрешителни са се уредили повече от 10 фирми, показва справка в Националния концесионен регистър. Факт е, че не всички от тях откриват търсените подземни богатства, но пък за сметка на това всички се захващат с проучването, след което остават стотици декари издълбани терени.

С разрешително от 11.02.2020 г. за проучване на скалнооблицовъчни материали в площ “Розита”, разположена в землищата на с. Плетена и с. Сатовча, е  “Родопски камък” ЕООД на Венцислав Кьойбашиев от с. Плетена. В землищата на с. Фъргово и с. Жижево, в площ „Слатина”, с проучвателно разрешително е “Стоун трейд 2000” ООД на Мохарем Елзеров Aбдишев, който през 2015 г. бе кандидат за общински съветник от листата на АБВ. „Милдет Шишков  – ЗСНМ” ЕООД вече добива гнайси и от находище “Скрибин” в с. Крибул, а концесионният му договор е за 35 г. върху площ с размер 48,2 дка.

Заличената на 9 юни миналата година„Кесъл Стоун” ООД с капитал от 5 лв. и последен собственик санданчанката Васка Атанасова Стаменова има от 2014 г. разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали в площ „Нептун”, разположена в землищата на села Сатовча и Долен, и на площ „Венера” в с. Плетена и Долен. Преди нея с такова се сдоби и ЕТ “Силвия Кацарова – Венци” от с.  Фъргово, в чийто договор с Министерството на енергетиката е посочен терен от 3 кв.км на площ „Кърпово”.

С разрешение  за проучване на скалнооблицовъчни материали  в “Беров дол” е столичното дружество “Гранит, Мрамор, Варовик” ЕООД, а за “Забърдо” в с. Плетена и с. Сатовча разрешителното е на името на ЕТ “Асен Кьойбашиев”.

Разрешително за площ “Плетена” в с. Плетена, с. Долен и с. Сатовча има и “Кари-Кварц-2007” ЕООД на Айтен Арнаудова, съпругата на бившия плетенски кмет Румен Арнаудов, която преди 8 г. получи концесия за добив на гнайс и от находище „Ерковище”.

В района рови дори фирма от Габрово – “Алвес” ООД, която си е издействала 2 г. да проучва площ “Орлов камък” в Сатовча.

ВАНЯ СИМЕОНОВА  

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *