Арх. Васил Тинчев обжалва уволнението си в Административен съд, наложи се да смени адвокатката, след като тя пое делото на кмета Румен Томов

Две седмици след като бе уволнен, главният архитект на община Благоевград Васил Тинчев заведе две дела в Административен съд. Той оспорва двете заповеди на кмета Румен Томов, с които му бяха наложени дисциплинарни наказания – първо най-лекото – „забележка“, с мотив забавяне на преписки, а след това най-тежкото – „прекратяване на трудовите му правоотношения“, заради ниска атестация.

Румен Томов

Припомняме, че арх. Васил Тинчев бе уволнен на 5 януари, само месец преди да се пенсионира. Дисциплинарното производство срещу него стартира на 11 юни миналата година, но временно бе замразено, след като архитектът се разболя от коронавирус, и то в тежка форма – беше приет с пневмония в МБАЛ – Благоевград, а после бе преместен в отделението по реанимация заради опасно ниска сатурация. Възстановяването му продължи дълго, като се наложи да ползва и отпуск за лечение в санаториум.

В първия си работен ден за 2021 г. арх. Тинчев е посрещнат с разпореждане да даде писмени обяснения за забавянето на преписки. Свикан е дисциплинарен съвет, който му налага наказание „забележка“. С мотив неизпълнение на служебни задължения, като пропускане на срокове, забавяне на преписки, неспазване на работно време, оценката от годишната му атестация е най-ниската – петица. След като са му взети задължителните обяснения, му е връчена заповед за прекратяване на трудовите правоотношения без предизвестие.

„През време на няколкомесечната съвместна работа никога не съм получавал дори и намек за несвършена или лошо свършена работа. Уволнението ми беше точно по рецептата „Камбитов“ – заради приятели, които имаш, или си подай оставката, или ще бъдеш уволнен. А и като конкретен повод пак беше използван случаят със сградата и имота на съученика на Камбитов. Явно има топла връзка между тях – или общият адвокат, или друго нещо. Проведе се процедура по скоростно уволнение като за кандидатстване за „Гинес“ – бързо и безотговорно на принципа „днес ни има, утре ни няма“. За съжаление на този принцип се управлява общината“, коментира след уволнението арх. Тинчев пред „Струма“.

Припомняме, че през февруари 2019 г. той беше дисциплинарно уволнен от тогавашния кмет Атанас Камбитов, но обжалва в Административен съд и спечели делото. Арх. Тинчев бе възстановен на работа през ноември 2019 г., когато кмет вече беше Румен Томов, и делото не стигна до ВАС, тъй като не бе обжалвано от новия градоначалник. Любопитната подробност е, че тогава негов адвокат е Милана Кривачка, която след това пое делата на Румен Томов по предсрочното му отстраняване от кметския стол.

Сега арх. Тинчев  ползва услугите на друга адвокатска кантора от Благоевград, а делата са разпределени за разглеждане на съдиите Ваня Вълкадинова и Марияна Мицева. В Административен съд има висящо дело на арх. Тинчев срещу КПКОНПИ за глоба от 10 000 лв., която му бе наложена за конфликт на интереси.

Припомняме, че той бе наказан с мотива, че упражнявал правомощия по служба – издаване на разрешения за строеж в свой и в частен интерес на свързани с него лица, което е закононарушение по член 58 на ЗПКОНПИ. С решението си от 22 януари 2019 г. антикорупционната комисия наложи на главния архитект две глоби от по 5000 лв.  Всъщност той  одобрил изменение или допълнение на строителни книжа за две сгради, в които е имал собственост.

Архитектът обаче твърди, че не е бил в конфликт на интереси, като обяснението му е, че няма друг освен него, който да подписва документите относно строителните разрешения. Съдията по делото е изискал официална справка от общината имало ли е техническо лице, което да замества архитекта по време на отпуск, като развръзката по казуса предстои.

Впоследствие  КПКОНПИ глоби с 10 000 лв. и екскмета Атанас Камбитов заради конфликт на интереси, като освен това бе решено да бъде отнета в полза на държавата получената от него материална облага 87 627 лв. Проверката установила, че два имота частна общинска собственост са продадени на “Старт-2015” ЕООД с едноличен собственик на капитала и управител счетоводителката на Камбитов Румяна Шекерлийска. И двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице по времето, когато е бил кмет.

Атанас Камбитов бе категоричен, че ще обжалва решението на КПКОНПИ от 25 ноември 2020 г., но жалба от него не е постъпвала в Административен съд – Благоевград, а срокът изтече. Предполага се, че той е обжалвал, но пред Административен съд – София, тъй като живее там и вероятно е променил и постоянния си адрес.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *