Асансьорите и платформата за колички на обновения с над 6 млн. лв. площад на Благоевград не работят 5 месеца след официалното откриване, цветарниците в подплощадното пространство буренясват

Близо 5 месеца след официалното откриване на обновеното площадно пространство от хотел „Ален мак“ до пощата в Благоевград двата асансьора и платформата за придвижване на инвалиди по стълбите при езиковия център на АУБ така и не заработиха. Лентата символично бе прерязана на 11.03., като на церемонията присъства и тогавашният зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпреки солидните средства от Европа и доплащането от джоба на благоевградчани в деня на откриването работеше само единият асансьор,  свързващ площадното и подплощадно пространство, но вече и той е заключен и стои като паметник. Още тогава бе видно, че и озеленяването, за което бяха предвидени не малко средства, е отчайващо, а сега ситуацията е още по-зле. Въпреки монтираната инсталация за напояване повечето храсти, засадени като бордюр на зелените площи, пред които са разположени пейките за почивка, са изсъхнали. Като слама са и над 1/3 от скъпите чимове за затревяване срещу входа на областната управа. Видимо е, че се обгрижват само цветните алеи край пеещите фонтани пред сградата на общината и явно никой не се поинтересува от състоянието на подплощадното пространство. Предвидените за озеленяване корита с пръст около водната каскада са буренясали, като на места тревата стига над метър. Работник по временната заетост напразно се мъчеше вчера да оплеви цветарника пред единия неработещ асансьор. Тревни чимове без оригинална инженерна мисъл на специалист озеленител са положени и в коритата над входа на боулинг „Корона“ . Пространството някога е замислено творчески заради визуалната връзка на площада с градската градина, но след ремонта буквално „боде очите” липсата на всякакво въображение при озеленяването на коритата,  които просто са разстлани като килим тревни чимове.

Първата копка на мегапроекта бе направена на 19 октомври 2017 г., а реалните строителни дейности стартираха в началото на 2018 г. Предвиденият ремонт включваше реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, ново художествено осветление в централната градска част между сградите на общината, Драматичния театър, Регионалната здравна инспекция, Американския университет и хотел „Ален мак”. Общата стойност на строителните дейности възлизаше на 5 462 423 лв., като парите бяха по мащабен европейски проект. За изпълнител бе избран консорциум ДЗЗД „В Строй“, в който са обединени благоевградските фирми „Стилстрой-М“ ООД с управител Михаил Камбитов, ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско и собственик Константин Обецанов. Още през лятото на миналата година обаче стана ясно, че се налага общината да доплаща за излезли непредвидени строително-монтажни дейности още 799 710,17 лв. В проекта се оказа, че не влиза водната завеса, която се спускаше откъм сградата на АУБ, и басейнът в подплощадното пространство, предназначен да събира водата от нея, бе запълнен с пръст.

Ето какво отговориха от Общинска администрация на поставените от „Струма“ въпроси по темата:

Асансьорите на площадното пространство са в техническа изправност. В момента се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да поддържа съоръженията, след което същите ще могат да се експлоатират. В момента на приемане на обекта асансьорите са работили. Изградената платформа за инвалидни колички може да бъде използвана от хора в нужда. Зелените площи около площадното пространство се поддържат, а в случай на изсъхнали храсти и растителност същите се подменят. Озеленяването около фонтаните на площадното пространство е направено по проект „Благоустрояване на градската среда“, останалите площи са засадени от „Биострой“.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *