HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Астрофизик: След 30 години ще можем да си купим скъп билет за Марс

Ракетата „Фалкон Хеви” на „Спейс Екс” доказа, че Марс е достижим за човека и е първа стъпка към превръщането на космическото пространство в нещо, достъпно за всеки един от нас. Това коментира в студиото на „Тази събота” по Бтв астрофизикът и главен редактор на „Би Би Си Знание” д-р Владимир Божилов.

„След не повече от 30 години ще можем да си купим скъп билет за Марс, достатъчно евтин билет за Луната и достъпен полет в околоземна орбита”, смята той.

Защо Марс? „Ако направим база на Луната, тя не представлява чак толкова добър шанс за план Б на човечеството (…) Марс дава прозорец към миналото и бъдещето на Земята – пред 3 млрд. години е имало вода, хората са можели да дишат въздуха, гигантска катастрофа е превърнала Марс в червена пустиня”.

Според Божилов Земята, сама по себе си, няма проблем с оцеляването, но ние, като нейни обитатели, застрашаваме себе си с недалновидни решения. Затова и Стивън Хокинг предупреждава, че в близките 50 години трябва да колонизираме Луната или Марс.

Иначе има риск изстреляната от „Фалкон Хеви” и запътила се към Астероидния пояс „Тесла” да остане единственият спомен за човечеството. „На червения автомобил има кварцов диск с информация – един Ноев ковчег с история, култура и класика от Земята”, посочи д-р Владимир Божилов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *