Атанас Скатов отново изкачи Еверест

Алпинистът-веган Атанас Скатов покори връх Еверест за втори път. Българинът е осъществил изкачването по класическия маршрут от южната, непалска, страна на върха и вече е слязъл в Лагер 4.

“Пристигнахме в лагера! Всичко е наред!” – Това е съобщението, което алпинистът е изпратил през сателитния си предавател в 7:35 ч. тази сутрин.

Скатов изкачи Еверест за първи път през 2014. Това е вторият му покорен връх в рамките на шест дни, след като на 17 май той стъпи на Лхотце.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на вр. Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец ( на 7500 м. от северната страна) и словенец (в лагер 4) От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21.05. Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава. До момента той е стъпил два пъти на върха на Еверест, Лхотце, Макалу, Манаслу и Анапурна и достигна на 167 м. под връхната точка на Дхаулагири.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *