Топ теми

Ат. Камбитов няма да присъства на церемонията по предаването на властта в Благоевград на новия кмет Р. Томов, благодари на екипа си чрез Фейсбук

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов няма да присъства на символичното предаване на властта на новоизбрания независим кмет Румен Томов на нарочената за днес церемония, това обяви самият той пред „Струма”. На личната си страница в социалната мрежа Камбитов публикува пост, в който казва, че като разбрал, че няма да има церемония по символичното предаване на ключа на града, решил да благодари през профила си на всички от екипа му, Общинската администрация и общинските съветници, с които е работил през изминалите 8 г., както и на избирателите, които са го подкрепили.

На въпрос защо е решил, че няма да има такава церемония, Камбитов отговори: „Чух се преди няколко дни с Р. Томов да уточним детайли около традицията за предаване на ключа, но той не откликна. Смятам, че най-нормалното нещо е бившият и следващият кмет да покажат интелигентност в отношенията и предаването на властта, па макар и символично. След като явно традицията ще се пресече, не виждам причина да присъствам на тържествената сесия и на полагането на клетва на новите кметове и общински съветници в община Благоевград“, заяви бившият градоначалник.

Поради планирано със семейството си посещение в Италия през целия вчерашен ден Р. Томов бе извън обхват и не вдигаше телефона. Коментар на ситуацията направи председателят на инициативния комитет на Р. Томов – Ясен Попвасилев: „Не е обсъждан с нас въпросът дали ще има тържествено предаване на ключа. Решението на Камбитов да не присъства на церемонията обаче според мен е неуважение към хората от Общинската администрация, които са работили с него, и към всички граждани на Благоевград. Един политик трябва да намира сили и воля да присъства на такова събитие, дори когато не е спечелил изборната битка”.

Чия всъщност трябва да е инициативата за това – на стария кмет, на новия, на областния управител или на главния секретар на Общинска администрация?

„Традицията ще се продължи, ако новият кмет пожелае. Тя не е задължителна, а само символична“, каза секретарят на общината София Янчева. Тя отбеляза, че новият градоначалник може да заяви това желание по всяко време, но до снощи тя не е била уведомена ще има или не такова предаване.

„Предаване на ключ или друг символен знак не е част от задължителната церемония при встъпване в длъжност на новоизбраните кметове“, отбеляза областният управител Бисер Михайлов, който в качеството на длъжностно лице води процедурата по заклеване на новоизбраните управници.

Справка на „Струма” за практиката в предишни години показва, че винаги инициативата за ритуала е била на действащата Общинска администрация, а не на новоизбраните, но все още неовластени управленци. Традицията по предаването на символичния ключ на Благоевград е въведена от бившата кметица Елиана Масева. На 13 януари 1995 г., годините на най-свирепото идеологическо и политическо противопоставяне между БСП и СДС, тя, която е синя, намира сили да предаде ключа на новоизбрания червен кмет Костадин Паскалев и дори го кани да изпият по чаша уиски в кабинета си. Традицията е прекъсната през 2007 г., когато е смяната между бившия първи секретар на ОК на БКП Лазар Причкапов в качеството му на кмет с Костадин Паскалев при встъпването му във втория мандат. Междувременно се оказва, че символичният ключ на Благоевград е изчезнал. Така през 2011 г. Паскалев сдава символично властта на Атанас Камбитов от ГЕРБ, но без ключа. Четири години по-късно има изработен нов ключ и при встъпването му във втори мандат Камбитов получава тържествено от зам. кмета Зорница Кралева символа на града.

Дали ще има ритуал днес, или не – това е поредният тест за политическа зрялост на управленския елит на Благоевград.

Положителен пример за държавническо отношение дадоха в Банско, където противопоставянето на този вот бе едно от най-жестоките. Въпреаки това загубилият кмет Георги Икономов намери сили да застане в залата и да предаде символичния ключ на града на победителя в изборите Иван Кадев.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *