Ат. Киряков се самоиздигна за кмет на Благоевград от името на нерегистрираната ОМО „Илинден“, предизборната му програма умили македонците, засипват го с идеи за управлението

Един от основателите на популярната в миналото партия ОМО „Илинден-Пирин“ – Атанас Киряков, бе подробно представен в македонския информационен сайт Expres.mk като кандидат за кмет на Благоевград. Под заглавие „Македонски активист от България кандидат за градоначалник на Благоевград“ авторът на статията обяснява, че Киряков е на 58 г., произхожда от бежанско семейство от Егейския дял на Македония и има сериозна издателска и културно-просветна дейност зад гърба си – през 1991 г. чрез издателската си къща „Кукуш 1913“ издава в. „Пиринска камбана“, а през 1995 в родния Благоевград основава Културно-просветно и спортно дружество „Светилник“, като през цялото време активно се занимава и с проучване на македонската история, в резултат на което през 2005 г. с Александър Донски издават съвместна документална книга.

Проучване на „Струма“ установи, че действително още миналия месец Киряков е обявил на страницата си във фейсбук, че ОМО „Илинден“ го издига за кандидат-кмет на Благоеврад, и е започнал активна предизборна кампания. Всеки ден Киряков е публикувал някакво обещание към бъдещите си избиратели, като например че ще забрани застрояването на Ловния дом и ще върне старата му слава на градски парк, ще премахне от града наркотиците, престъпленията и корупцията и вместо тях ще вкара милионни инвестиции, ще изгради с пари от еврофондовете общински балнеосанаториум с лековитата минерална вода, която вече „никой няма да присвоява само за собствения си хотел“, и др. Сред изобилните му обещания са още спечелване на проекти за археологическо проучване на цялата Благоевградска община, както и изграждане на градския стадион на музей на футбола, а в един от градските паркове – на „македонска алея на славата“. Освен това Киряков възнамерява да направи всичко възможно цялото горноджумайско поле да се напоява с водите от реките Струма и Благоевградска Бистрица, които сега транзитно минават покрай него, за да поливат полето на Гърция. Обещания има и за хората по селата – на тях далновидният политик се е зарекъл да им позволи всеки ден да си продават на пазара чушките и кромида, а не само в сряда и събота.

В профила си Ат. Киряков има скромните 280 последователи, повечето от които живеят в Северна Македония, затова предимно оттам са и възторжените постове, в които потребители на фейсбук приветстват инициативата му да оглави Благоевград.

„Таков градоначалник като тебе, Атанаско, искат много градове да имат“, пише с възторг Йованче Тарабунов. Сънародникът му Борис Йовановски пък подкокоросва Киряков: „А референдум да организираш да се врати славното име Горна Џумаја! Ќе има ли референдум?“. Тук в дебата се намесва и Атанас Йовчевски с категоричното „ И ова име е македонско! Димитар Благоев е од Загоричани, Костурско!!“.

Към Ат. Киряков вече има поставена и конкретна задача какво трябва да направи, като стане кмет на Благоевград: „Како кмет ние македонците от тая страна, вардарската, направи го с лични карти да влизаме у вас“, поръчва му Перо Цапоски.

Атанас Киряков продължава да трупа гласоподаватели от другата страна на границата, макар че към днешна дата, месец и половина преди местните избори, в Пиринския край никой не е чувал за него. Проблемът е, че може и изобщо да не чуе, защото ОМО „Илинден“ отсъства от списъка на 66-те партии, които се регистрираха за участие в местните избори. Нея дори я няма сред 6-те партии, на които ЦИК отказа регистрация заради неизрядни документи.

Всъщност още през 2000 г. Софийски градски съд отказа регистрация на партията и тя заведе многобройни дела срещу България в Съда за човешките права в Страсбург. В резултат в началото на миналата година страната ни бе осъдена да заплати на ОМО „Илинден-Пирин” 33 000 евро за нарушените й човешки права в България. Това обаче не я легитимира в страната ни и тя продължава да е незаконна и нелегитимна партия без всякакви права, включително и да участва в избори за местна власт.

Опитите ни да се свържем с кандидат-кмета на Благоевград Атанас Киряков удариха на камък – той така и не отговори на основния ни въпрос сигурен ли е, че точно ОМО „Илинден-Пирин“ го издига, или това ще направи инициативен комитет. До момента името му не е подадено под никаква форма в Общинската избирателна комисия на Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Пирин

    Аторът тотално бърка ОМО Илинден-Пирин с ОМО Илинден. Първото е партия, участвала успешно в местните избори през 1999, след което бе забранена и въпреки спечелените няколко села в съда в Страсбург, регистрациятса й не е върната, нито й е позволена нова. Докато ОМО Илинден никога не е било партия, а само организация. Всъщност това е организацията на вече покойния Йордан Костадинов, останало със старото име, след разцеплението й пред 1992. По-късно и те направиха опит да регистират партия, който обаче бе неуспешен. Атанас Киряков винаги е бил член на ОМО Илинден, но не и на ОМО Илинден-Пирин.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *