АУБ предлага сделка на студентите си: Дава им $5000 и обучение по предприемачество срещу 5% дял от бъдещите им компании

Форматът, известен като програма Accelerator и придобил широка известност в САЩ и Западна Европа, стъпва за пръв път на Балканите и стартира от Благоевград. Институцията, която първа започва практическа подготовка по предприемачество на младите хора, е Американският университет в Благоевград. С помощта на програмата настоящите и наскоро дипломирани след 2014 г. студенти на частния вуз ще могат да развият истински бизнес, подкрепяни от общността на завършилите университета.

Accelerator е с продължителност от четири месеца, през които младите предприемачи ще работят по осъществяване на бизнес плановете си в отбори от двама до четирима души. Всички те ще имат достъп до разнообразни работилници, обучения и менторски срещи с най-опитните бизнесмени в страната. Elevate е замислена така, че да осигурява всичко необходимо за стартиращия бизнес, включително и финансиране с по 5000 долара на всяко одобрено бизнес начинание. Парите са събрани в целеви дарителски фонд. Срещу помощта, която АУБ ще окаже на младите предприемачи, университетът ще получава 5% дял от всяка компания, която се създава чрез програмата.

Инициатор за въвеждане на Accelerator програмата е възпитаникът на АУБ Даниел Томов, който е сред пионерите, инвестиращи в сектора на информационните технологии в страната. Благоевградските екипи ще се ръководят от Борис Ангелов и Николай Похлупков, които наскоро завършиха АУБ и вече имат опит в предприемачеството, включително спечелени национални конкурси.

До вчера документи за участие в програмата бяха подали 10 екипа студенти, а интервютата с тях започват в понеделник.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. само питам?

    Ами ако пишман-юпитата нямат компании след като завършат, кой ще покрима стипендиите?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *