Аферата „Боклук гейт“: Защо съдът върна Атанас Бобоков в ареста

В определение на Апелативния съд се твърди, че бизнесменът изпратил своя служителка в София, „за да изготви документи с невярно съдържание и да окомплектова всички необходими книжа, във връзка с предстоящата проверка“ за незаконно депонирани боклуци на площадка край Плевен

Бизнесменът Атанас Бобоков, собственик на завода за акумулатори „Монбат“ бе върнат в ареста миналата седмица от апелативния спецсъд, след като първата инстанция постанови, че той може да излезе на свобода срещу гаранция от 700 хил. лв.

Заедно с него бяха освободени и други двама от обвиняемите – бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков (80 хил. лв.) и плевенският бизнесмен Николай Миховски (300 хил. лв.). Окончателното решение е обаче, че засега те остават в ареста, пише Mediapool. 

Има данни, че е знаел

Освен Атанас Бобоков по това дело обвиняем е и брат му Пламен. Срещу него обаче има и отделно дело – заради комуникацията с президентския секретар Пламен Узунов.

По делото за боклука Бобокови са привлечени към отговорност за участие в престъпна група. Според разследващите двамата са участвали в схема, ръководена от Живков, чрез която опасните отпадъци от „Монбат“ са били незаконно депонирани на разилчни места в страната – първоначално в Лом, а след това в Плевен и близките села. Това ставало чрез дружества, контролирани от другите двама обвиняеми бизнесмени – Миховски и Айгюн Еминов. Фирмите били лицензирани от екоминистерството, но нямали никакъв капацитет, твърди прокураутрата. Затова отпадъците били струпвани на различни площадки.

В заключенията си апелативният съд, който върна Бобоков в ареста, посочва, че има доказателства за това, че той е знаел, че фирмите на Миховски и Еминов нямат капацитет. Такива показания са дали бившият директор на предприятието „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов. Той също е обвиняем по делото, но и основен свидетел на прокуратурата. Богданов разказва, че инвестициите за постигане на такъв капацитет били огромни – в рамките на милиони евро. Друг свидетел, с инициали С.Ж., разказал, че Бобоков го попитал за мнението му за отпадъците, а той му отвърнал, че в България няма фирма с такъв капацитет.

„Също така, не без значение за предполагаемото знание на обвиняемия Бобобков, че дружествата, на които е предаван опасния отпадък не го са го обработвали, тъй като нямали капацитет за това, са данните по делото, че при откриване на нарушения на площадката в гр. Лом тази дейност била прехвърлена в гр. Плевен, за което били използвани други две фирми“, пише в определението на съда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *