Африкански бик с възпалена херния от половин година в благоевградския зоопарк, д-р Попниколов: До седмица ще го оперираме!

От близо половин година африканският бик в благоевградския зоопарк е с възпалена херния. В репортаж на телевизия „България Он Еър” бе показано, че животното видимо има здравословен проблем.

Ветеринарният лекар от зоопарка д-р Крум Попниколов призна за проблема и обясни следното: „Той има херния, която е планирано да бъде оперирана най-вероятно идната седмица. Не е канцерирана, става въпрос за изпадане на ументум. Проблемът се наблюдава от началото на пролетта, след което дойдоха топли летни месеци и не беше възможно да се оперира”, поясни д-р Попниколов.

От месеци хернията е силно възпалена и зачервена. Въпреки това лекарства на животното не се дават, но предстояла операция, а според ветеринаря всяка операция е риск, но в крайна сметка – премерен риск.

Преди месеци отново в зоопарка в Благоевград бяха забелязани бедстващи животни – новородени лъвчета, изложени на слънце и неотделени от родителите им. След като за тях бяха положени грижи в софийска клиника, лъвчетата бяха настанени в зоопарка във Варна, а общината в Благоевград категорично заяви, че си ги иска обратно и ще изгради за тях нов сектор.

Предстои от управата на зоопарка в Благоевград да решат каква ще е съдбата на африканския бик и лъвчетата.

ПЕТЪР ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *