Ахладова: България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури

„България изпълнява в момента мерки, целящи цялостна реформа и цифровизация на съдебните процедури. Чрез тях се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването”. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от ЕС по време на неформална видеоконференция вчера, с която се отбеляза първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието, съобщават от Министерството на правосъдието.

„Очакваме приетите промени в Гражданскопроцесуалния ни кодекс, които уреждат правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма, да доведе до повишаване на доверието в съда и подобряване на неговата работа. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес, и върху инвестиционния климат в страната“, каза още българският правосъден министър. Този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото, допълни още тя.

Министри на правосъдието подчертаха важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и благодариха за готовността й да подпомагат държави членки за изграждане и развиване на дигиталния им потенциал.

Министрите на правосъдието се обединиха вчера около това идеята, че следва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора, с оглед постигане на по-адекватна защита и предоставяне на по-големи възможности за реализиране на правата на тези граждани.

Дискутираха още, че следва да се търсят правни решения за защита срещу фалшифицирането по медицински продукти по наказателноправен ред.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *