Ашламата пази от язва

Лук. Или го обичате, или го избягвате заради лошия дъх след него. Едно изследване от 2010 г. в САЩ показа, че цели 87% от американците обичат лук.

А той е какъв ли не: сладък, испански, жълт, бял, червен (ашлама) и пр. Най-общо казано, лукът е от малкото най-най-здравословни храни. Той, а не ябълката, държи доктора далеч, и то не заради дъха. Така че англичаните могат да си коригират поговорката. Ето защо:

В лука има много витамин С, серни съединения и флавоноиди със забележителни свойства. А полифенолите в него пазят от сърдечни болести, диабет и рак или при наличие на тумор блокират растежа му. Всъщност в ашламата полифенолите са даже повече, отколкото в чесъна и в праза. Те имат много важна роля за равитието на полезните чревни бактерии, за укрепване на имунната система и за поддържане на теглото.

Една от най-мощните съставки на лука е флавоноидът керцетин. Той е не само антиоксидант, но и има роля при предпазването от алергии, пише 24zdrave.bg
. Тя се свежда до това, че блокира образуването на хистамини, които причиняват алергичните реакции.

Специално ашламата предпазва и от язва, тъй като спира размножаването на микроба хеликобактер пилори в стомаха, който я предизвиква.

Лукът убива и микробите в устата. Дъвчете суров кромид 2-3 минути и съединенията в него ще убият всички вредни микроби в устата и в гърлото ви.

Смес от суров кромид с мед и кафява захар след 24 часа се превръща в силно лекарство. Изваждате кромида и остава чудесен сироп за кашлица.

При кръв от носа, втъкнете в ноздрата парче срязан кромид. Една от съставките му ще съсири спукания капиляр и кръвта ще спре за 3-4 минути. Същият ефект се постига и ако натопите памуче в сок от лук и го пъхнете в носа.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *