А. Тодоров и Р. Динков в сблъсък за председателското място в ОбС – Благоевград в понеделник, централата на ГЕРБ спря К. Илиев

Съветниците Андон Тодоров, Рашко Динков и Кирил Илиев са коментирани като трите кандидатури за председателското място в ОбС – Благоевград. Очаква се те да бъдат издигнати в понеделник на учредителната сесия на новия местен парламент, след като новоизбраните кметове и общински съветници положат клетва. Не е изключено за заемане на най-важния пост в ОбС да бъде предложен и общинският БСП лидер и бивш полицай Любен Милев, но самият той снощи призна, че още няма решение дали червените ще издигнат партийна кандидатура.

„В момента правим сондажи, в събота или неделя ще заседава изпълнителното ни бюро и ще вземем решение. Не е изключено да издигнем партийна кандидатура и ако това стане, ще е моята като председател. В това отношение сме последователни“, искрен бе Л. Милев.

Фактът обаче, че толкова важно решение е оставено за последния момент, говори ясно, че амбициите на БСП за председателския пост не са големи, а и шансовете да съберат нужната подкрепа от поне 21 гласа се коментират като незначителни.

Другото име, спрягано като евентуална кандидатура за председателското място в местния парламент, е на адвокат Албина Анева, но тя категорично отрече подобно намерение, като декларира открито, че на 11.ХІ. ще даде подкрепата си за Андон Тодоров.

Очаква се основният сблъсък да е между Р. Динков от листата на Земеделски съюз  „Ал. Стамболийски“, чийто лидер Димитър Урдев остана извън състава на ОбС, кандидата за кмет и лидер на ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров и кандидата на ГЕРБ,  преподавателя във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София  Кирил Илиев.

Р. Динков потвърди намерението си да се бори за председателското място в новия ОбС: „Мисля, че имам добри познати и приятели и от състава на предишния ОбС, и от новите членове на бъдещия, и разчитам на подкрепата на всички, като не деля колегите на групи по партийна принадлежност“, заяви той пред „Струма“.

„От ГЕРБ като първа политическа сила в новия ОбС  решихме, че трябва да има баланс в управлението на града и този баланс ние можем да го осигурим с издигане на собствена кандидатура“, заяви пък Кирил Илиев, който призна, че е оптимистично настроен по отношение на предстоящото гласуване, въпреки че отчете, че и той, и Рашко Динков ще се борят за гласовете в дясното пространство на новия местен парламент. Двамата могат да се надяват на 4-те гласа на хората от групата на Земеделски съюз  „Ал. Стамболийски“, на шестимата съветници от ГЕРБ и на групата на досегашния ОбС председател Радослав Тасков, който вкара 5-има. Вероятно Динков ще разчита да получи и трите гласа на ДПС в новия местен парламент.

Без да се брои ДПС, това са съветниците от групите,  на чиято подкрепа разчиташе в работата си вече бившият кмет Атанас Камбитов. С вота си обаче благоевградчани показаха, че искат промяна, затова е изключително любопитно дали излъчените от избирателите съветници ще се съобразят с глобалното настроение на гласоподавателите, или ще заложат на личните си интереси още с първия вот. Фактите сочат, че Рашко Динков е получил 449 преференции, д-р Кирил Илиев – 168, а Андон Тодоров има персоналната подкрепа на 5186 избиратели и трето място на първия тур на кметските избори. Той бе сред малцината общински съветници, които бяха откритата опозиция на предишната управленска конфигурация в местния парламент. В знак протест срещу политиката на управление на екипа „Камбитов” Андон Тодоров стигна дотам, че затвори хотела си и прекрати дейността му, опъвайки огромен черен транспарант с надпис „Протест срещу кмета Камбитов“. Той пръв даде и подкрепата си за балотажа за независимия кандидат за кмет Румен Томов. А. Тодоров потвърди пред „Струма, че ще се кандидатира за председател на ОбС, и заяви, че се надява всички да се обединят и да дадат силен старт на едно ново начало за развитието на Благоевград.

41 са общинските съветници на Благоевград, а изборът на председател е с обикновено мнозинство от 50 плюс 1 гласа. Дали някой от претендентиje ще събере подкрепата на мнозинството още в понеделник, или изборът ще се отложи за следваща сесия на ОбС, предстои да разберем.

 Късно снощи се разбра, че изпълнителната комисия на ГЕРБ на централно ниво е излязла с решение структурата в Благоевград да не издига кандидат за ОбС шеф. Силно съм обиден като човек, който винаги съм работил честно за партията. Имаме самочувствието на победители, които са си свършили работата, тъй като наказателният вот на благоевградчани беше срещу Камбитов, а не срещу ГЕРБ, но ще се съобразим с решението на централата, огорчен коментира К. Илиев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. Бай Хой

  Глупости, само Мама Кажа за шеф! той е най-интелигентният, най-ученият, най-мъдрият и с най-голям стаж съветник и въжеиграч, готов винаги да осигури каквото трябва на властимащите!

  Отговор
 2. Шеф на Блд Общински съвет

  Андон Тодоров трябва да е безапелационно новият председател на ОбС – Благоевград.
  По две причини.

  Първо, без неговите 12% – Румен Томов – никога нямаше да стане кмет!
  Второ, Тодоров има смела позиция и ИДЕИ за Благоевград и ги показа!

  Всички останали стари нови общински съветници са като музикалните инструменти – тарамбуки.
  Дрънкат, ама не произведоха нищо!
  Как пък един от тези ВЕЧНИ общински съветници не привлече един инвеститор в Благоевград.
  Или поне да беше дал – идея как да разкрият работни места в Благоевград.

  Ама не – кютиха си и лапкаха заплатки и хонорари съвършено БЕЗИДЕЙНО!
  Истина ли е?!

  Затова и без подкрепата на ГЕРБ – всички общински съветници за АНДОН ТОДОРОВ,
  да бъде НОВИЯТ председател на Общинския съвет.

  И това ще е най-справедливото и консенсусно решение за плодотворна работа на местната власт в Благоевград.
  Така ли е?!

  п.с. БСП има представителство в общината – и това е кмета Томов, подкрепен от тях!
  Така че ще е израз на конфронтация да издигат и шеф на ОбС.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *