Бабата на футболист №1 на България Кирил Десподов – Роза, е новият председател на читалището в Кресна

Бабата на футболист №1 на България за 2018 година Кирил Десподов – Роза Десподова, беше избрана за председател на настоятелството на НЧ „Култура 1932” в Кресна. Това стана на извънредно събрание вчера. С този избор приключи сагата от редовни и извънредни събрания, свързани с избор на председател и читалищно настоятелство, продължила почти година. С това решение се премахва и опасността читалището да загуби държавните субсидии за 2019 година. Сагата започна с оставката на стария председател Илиян Юручки и с опитите да бъде избран нов, но последваха административни пречки за регистрация и така бяха проведени няколко безплодни извънредни събрания.

Сега според делегатите всичко трябва да е законно, защото въпреки че Ил. Юручки не е бил освободен на извънредното събрание и би следвало да присъства като председател, имал редовна покана за присъствие, удостоверено с подписа му върху обратна разписка.

Събранието взе и други решения, касаещи проблемите около избора на новия председател. Първо бе освободен старият председател Ил. Юручки като член на читалищното настоятелство. С второ решение той бе освободен и като председател. Освободена по нейна молба бе и председателката на поверителната комисия Людмила Въчкова. За нов председател на поверителната комисия бе избрана учителката Адриана Живкова.

Новият председател Роза Десподова е с дългогодишно членство в читалището. Участва в женската фолклорна група „Синаница” от основаването й повече от 15 години. Съпругът й Димитър Десподов също е с изяви в дейностите на читалището и доскоро бе един от участниците в мъжката фолклорна група „Синаница”. Преди години, когато и двамата са работели в някогашния Промкомбинат „София” в Кресна, са участвали в хора към предприятието, като се явявали на много прегледи и фестивали.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *