Баба Гануш

Необходими продукти:

  • патладжан – 2 броя
  • сусамов тахан – 2 супени лъжици
  • лимон – 1/2 брой
  • чесън – 2 скилидки
  • зехтин – 2 супени лъжици
  • кимион – 1/4 чаена лъжица
  • магданоз – 1/2 връзка

Начин на приготвяне:

Патладжаните трябва да са добре изпечени и обелени. Кога и как ще изпечете патладжаните решавате вие. Може да изпече патладжаните цели във фурната и да ги обелите след това. Може да изпечете патладжаните в чушкопек, може да изпечете патладжаните на скара или пък на барбекю. Изпичането на патладжаните може да стане както директно преди приготвянето на Баба Гануш, така и да ги изпечете предварително и да ги съхранявате в хладилник.                        

Счукайте патладжана в дървено хаванче, или пък го намачкайте добре с вилица. Може и да да смелите патладжаните с блендер, но тогава Баба Гануш ще стане твърде гладко и няма да се чувстват парченцата патладжан.

Към счукания патладжан добавете ½ чаена лъжица сол, сусамовия тахан, зехтина, кимиона и сока на лимона и разбъркайте. Нарежете магданоза на ситно, счукайте чесъна и също ги добавете към Баба Гануш и разбъркайте добре.

Ако обичате люто, то не пропускайте да добавите към Баба Гануш и лют червен пипер или ситно нарязана люта чушка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *