Баба Дешка от Горно Драглище подслади живота на фермерите с кулинарни изкушения по рецепти, запазени от рода й

Колоритната баба Дешка от разложкото село Горно Драглище беше първият гост на стопанството в тв риалитито „Фермата”. Тя предаде своите кулинарни тайни на групата и по този начин им помогна за вкусната вечеря на фермерите, като приготви чиракско задушено. Колоритната баба влезе през портата с шише ракия в ръце, избра си за помощници 41-годишната пчеларка Надежда Дочева и плеймейтката Жанета Осипова и сготви с тях задушено чирак, парено тесто и запечени бабароци, като на тръгване баба Дешка им остави и рецептите, запазени от рода й:

ПАРЕНО ТЕСТО

Необходими продукти:

1 кг типово брашно; 0.500 л олио; 1 литър вода; 0.800 кг захар.

Начин на приготвяне:

Захарта се сипва във вряща вода и се оставя да поври няколко минути. Олиото се сгорещява и към него се прибавя брашното, като енергично се разбърква, докато се запържи. След това към вече запърженото брашно се прибавя захарният сироп, като продължава да се бърка, докато течността поеме брашнената смес. Оставя се да истине, преди да се сервира.

ЗАПЕЧЕНИ БАБАРОЦИ

Необходими продукти:

0.500 кг боб (едър); 1 бр. морков; 1 малка глава лук; 2 бр. кисели краставички; 3-4 с.л. олио; джоджен; чубрица; зелени подправки.

Начин на приготвяне:

Бобът се сварява. Като заври, му се добавя малко олио, а солта се слага чак когато е почти готов. Не се бърка много, за да не се разкашка.

След това в тава се запържват едро нарязаният лук, моркови и кисели краставички, а към тях се добавя бобът с малко от течността, в която е врял, както и малко от сока на краставичките.

Поръсваме с джоджен, чубрица и други подправки. Разбърква се добре и се слага да се запече във фурната.

ЗАДУШЕНО ЧИРАК

Необходими продукти:

1 бр. зелка (средно голяма); 1 ч.ч. ориз; 1 кг свинско месо; 2 пилешки бутчета; 2 парчета кървавица; сланина по желание; 200 мл. олио.

Начин на приготвяне:

В голямо калено гърне на най-долния ред слагаме нарязана сланината, след това слагаме нарязаното зеле, после слагаме ред свинско, което поръсваме с ориз, после отново слагаме ред зеле, след това нарязаната кървавица, и тя поръсена с ориз, след това отново редим зеле, след това двете пилешки бутчета, отново поръсени с ориз. Накрая най-отгоре отново слагаме сланина и заливаме с чаша бяло вино и чаша олио. След това капака на каленото гърне запечатваме с тесто.

Пече се на 180 градуса, докато заври, и след това го оставяме да къкри на 120 градуса 4 часа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *