Топ теми

Баба Люба от Дамяница на 100-г. си юбилей: Навремето се оплаках на Тодор Живков, че с 50 ст. заплата не може да се живее, той каза, че ще ни оправи, и въведоха купоните

100-годишен юбилей отбеляза вчера Люба Костадинов от санданското село Дамяница. Тя е първата столетница в рода си и е най-възрастният жител на община Сандански. Баба Люба и покойният й съпруг са отгледали двама синове, който са покойници. Столетницата има 4-ма внуци и 4-ма правнуци.

Зам. кметът Павлина Караджова и секретарят на общината Панчо Панчев вчера лично поздравиха за вековния юбилей баба Люба и й връчиха от името на кмета Атанас Стоянов плакет и грамота с надпис “Най-възрастният жител на община Сандански”.

Кметът на село Дамяница Атанас Атанасов е внук на баба Люба. Атанасов е трето поколение кмет на Дамяница, първият е неговият прапрадядо Запро.

Зам. кметът П. Караджова поднесе цветя и подаръци на юбилярката баба Люба.

Във видимо добро състояние, въпреки травма на лявото око, баба Люба каза, че любовта на спътника й в живота, нейния съпруг, я докарала до тези години. „Той ме напусна през 2016 г., беше на 98 години, а мен ме остави да се грижа за фамилията и докарах до 100 лета. Рецепта за дълголетие няма. Бог ме обича и ме държи. Ако нямаш обичта на Бог, няма как да изкараш до 100 години. Ставам и си лягам с Библията, прочитам молитва сутрин, обед и вечер. От 23 години пия женшен. Това е чудото, което запази паметта ми чиста. Ям много плодове, предпочитам ябълки, както и кисело и прясно мляко.  Годините са много, но помня всички лоши и хубави мигове в живота ми.

Срещнах се с Тодор Живков в Благоевград и му се оплаках, че с 50 стотинки заплата няма как да живеем на село. Той обеща да ни оправи живота, но дойдоха купоните. Най-тежките години бяха от 1948 г. до 1959 г.”.

Това разказа баба Люба, която всяка събота и неделя дарява пари от ниската си пенсия на църквата. В селото тя се слави с баклавата, която приготвя по собствена рецепта. 

ВАНЯ МАНЧЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *