Баба Манка от Добринище отпразнува 102-ия си рожден ден, като млада е спала в плевня, а сега говори с близките си по скайп

Връстница на Първата световна война, Магделина Митина от Добринище отпразнува преди дни 102-ия си рожден ден. Цялото семейство, роднини и приятели поздравиха баба Манка, както я наричат, по случай годишнината. Тя е единствената столетница в планинския град, има 5 деца, 11 внуци, 18 правнуци и 2 праправнучета.

За възрастната жена се грижи снаха й. Баба Манка се чувства добре за годините си, обслужва се сама, в абсолютна кондиция е, обича да пие кафе сутрин и следобед. Навремето е била лечителка, намествала е счупено и налагала натъртено. Много хора отдалеч са идвали при нея за помощ. Но сега вече няма толкова сила, за да намести нещо счупено.

Жената иска да помага на семейството си, но вече почти не вижда. Преди време, след смъртта на 45-годишната си дъщеря, загубва зрението на едното си око. Преди 2 години губи и единствения си син и рухва психически. Баба Манка малко се ядосва, че още е жива, но си казва, че сигурно има още какво да види и да направи за семейството си. Учи правнуците си на търпение, така както тя търпеливо е чакала прадядо им да се върне от война.

Баба Манка се учудва в какво е живяла и къде живее сега. След като се омъжила, са живели в плевнята – на единия етаж те, а на другия животните. Леглото било от бобови шушулки, а калъфките от чували със слама, разказва възрастната жена. Чудно й е, че има телефони, по онова време всичко било с телеграми. По скайп държи връзка с близки, изключително интересно й е, че я виждат и тя ги вижда, а са далече, споделя столетницата.

Жената е много благодарна, че е заобиколена от семейството си, което я обича и й помага. Пожелава на всички да доживеят до нейните години.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *