Баба наркотрафикант вдигна кръвното в съда, викнаха линейка…

Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Йоланда Цекова прати зад решетките за 5 години с първоначален „общ“  режим на изтърпяване на наказанието 24-годишния Антоан  Атанасов. Освен това той ще плати и глоба от 5000 лв. заради разпространение на наркотици.

Заедно с него пред съда се изправи и баба му Анка Петкова, на 83 години. Магистратите постановиха по отношение на възрастната жена „лишаване от  свобода” за 2 години, с 5-годишен изпитателен срок, и глоба от 5000 лв. Присъдата е за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Както „Струма” писа, бабата бе хваната във входа на жилищния си блок на 23 октомври. У нея откриха опаковка канабис и опаковка амфетамин, а видът на наркотика се установи след полеви наркотест.

Първоначално защитата на двамата родственици поиска делото да се гледа при закрити врати. Прокурорът Владимир Пенков обаче бе категоричен, че няма причини да се изключва публичността на съдебното заседание. На делото съдът прие като писмено доказателство писмо от МВР за връчена призовка на обвиняемата, адресни справки, протоколи за изземване, документи за изследване на наркотичното вещество, за измерване на наркотика. Представена бе и епикриза, според която Анка Петкова е със световъртеж и високо кръвно.

С определение и решение на съда бяха прочетени материалите по досъдебното производство за изясняване на обстоятелства. Съдебното заседание продължи часове на ред. Наложи се прекъсване заради оказване на медицинска помощ на възрастната жена, тъй като тя обяви, че й е прилошало. След преглед от страна на лекарите от Спешна помощ съдебният процес продължи. Бяха приложени и специални разузнавателни средства.

Съдът призна подсъдимите за виновни, като съизвършители на престъпление по чл. 354а, ал. 1 и ал. 2 и във вр. чл. 54 от НК – за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества с общо тегло: амфетамин с нето тегло 39,86 грама на стойност 1195, 80 лв. и коноп /марихуана/ с общо тегло 8,47 грама, на стойност 50,82 лв.

Съдът постанови още, че по отношение на подсъдимия Антоан А. приспада времето, през което е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, от 11.01.2018 до 08.05.2018 г., и за времето, през което е с мярка „домашен арест“, от 08.05.2018 г. до влизане на присъдата в сила.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.

Съдът определи още, че по отношение на Антоан потвърждава мярката му за неотклонение „домашен арест“, а по отношение на Анка не взема мярка за неотклонение, предвид възрастта й.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


Прокурорът Владимир Пенков

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *