Топ теми

БАБХ отговори на овцевъдите за “виртуалните овце”

Агенцията по безопасност на храните влезе в задочен спор с Асоциацията на овцевъдите за наличието на т.нар „виртуални животни“ които служат за източване на субсидии.

В писмен отговор до „Хоризонт“ ветеринарните власти обясняват, че посочената разлика в броя на реалните животни и тези , които фигурират в електронната система, се дължи на новородени агнета.

Агенцията  по храните потвърждава посочените от председателя на овцевъдите Симеон Караколев числа. Към месец април в електронната система “ВетИС” са регистрирани над един милион и 476 хиляди овце. По данни от преброяването на земеделските стопанства в страната се отглеждат един милион и 277 хиляди овце.

Разминаването от двеста хиляди  бройки според агенцията идва от там, че преброяването е приключило през декември преди агнилната кампания, а всички новородени агнета също се вписват в системата, се казва в отговор на твърдението на браншовиците, че овцете, които са вписани в системата, но реално ги няма в оборите се източват субсидии за пасища. Експертите от агенцията посочват, че наличието на системата “Векис” не е единствено основание за отпускане на субсидия. По техни данни за миналата година субсидия са получили стопаните на общо един милион и 115 хиляди овце и кози.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *