Бамбуковите чаши – полезни или вредни са

Все повече хора пият кафе в бамбукови чаши. Те заменят пластмасовите като по-екологичен вариант, но полезни ли са за здравето? Според изследване, цитирано от ДПА, въпросните продукти за ароматната напитка може да съдържат опасни вещества.
 

Въпреки че производителите на въпросните чашки съобщават, че те могат да се използват многократно, това не се препоръчва, тъй като някои съдържат големи количества меламинова смола, което е един вид пластмаса.
 

Над половината от бамбуковите чаши на различни компании, включени в изследването, съдържат следи от опасната пластмаса. Според неговите автори, химикалът може да попадне в тялото при консумация на кафе.
 

Въпросната смола помага на бамбуковите фибри да стоят в определена форма, пише Tialoto.bg. Според тестовете, ако тя се обработва по правилния начин и не се излага на над 70 градуса, няма как да попадне в топлата напитка. Кафето на много места обаче се сипва твърде горещо и минава тези градуси.
 

Освен използването на въпросната смола, много производители на бамбукови чаши получават оплаквания и заради начина, по който рекламират продукта. За повечето се твърди, че са изцяло биоразградими, но на практика това не е така. Ако са третирани с въпросната смола, те не могат да се разтворят напълно, нито да се рециклират.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *