Баница със спанак и сирене

Съставки

  • 500 г кори за баница 
  • 1 кг спанак
  • 500 г краве сирене
  • 200 г кисело мляко 
  • 5 яйца
  • 150 г масло
  • сол, бял пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. Започнете, като измиете и почистите спанака от дръжките. 

2. Нарежете го на тънки ивици и го задушете в 50 г от маслото (тъй като количеството е доста голямо, може да се наложи да го направите на 2 пъти) – отнема 1 – 2 минути, за да омекне, като може да овкусите със сол и пипер и след това да го охладите. 

3. В подходяща купа разбийте яйцата и прибавете към тях киселото мляко и натрошеното сирене. 

4. След това добавете вече охладения спанак. 

5. Ако използвате готови кори, наложете 3 броя, като между тях напръскате малко разтопено масло. Върху последната разпределете част от плънката и завийте на фитил, като може да подредите фитилите прави в тавата, а можете и да ги завиете за кръгла баница. Продължете, докато корите и плънката свършат. 

6. Намажете баницата с малко масло, разредено с 1 с. л. олио и изпечете на 170 градуса за около 25 – 30 минути в предварително загрята фурна. 

7. Ако искате да получите по-нестандартен вкус, може да замените сиренето с овче или козе.gotvenezanachinaeshti



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *