Баничарят Нейко Червенков прави модерна свинеферма в бившия Стопански двор на с. Логодаж

Собственикът на верига от закусвални и баничарници в Благоевград Нейко Червенков ще прави модерна свинеферма с кланица в стопанския двор на благоевградското с. Логодаж. Първоначално дворът е бил отреден за склад за отрови към бившата местна кооперация, но преди няколко години бизнесменът купил мястото и направил там малка свинеферма за 50 прасета в едната сграда и за угояване на 6 свине майки във втората. Двете сгради сега ще бъдат съборени и на тяхно място ще се изградят помещения за 200 прасета, които ще бъдат разделени в различни сектори – за незаченали свине, майки, малки прасенца, свине майки основна репродуктивна група и т.н.

Червенков е категоричен, че животните, които ще гледа, ще са само от породата Българска голяма бяла. Проектът му за модерна свинеферма за разплод и месо включва обособяването на няколко зони: черна зона, в която ще е торовото стопанство, охранителна зона, междинна – за приемане и разпределяне на свинете, карантинно, вход към бялата зона, в която ще се отглеждат животните, както и фуражна, битова зона и чиста зона, в която ще бъде транжорната. Свинарникът в село Логодаж ще е върху площ от 360 кв.м, фуражната зона – 30 кв.м, а транжорната – 60 кв.м.

По плана на Червенков заплодените свине майки ще престояват в индивидуални боксове 31 дни, после ще бъдат местени в групов бокс за 82 дни, а третото им местостояние ще е в индивидуални родилни боксове, където престоят ще е до 35 дни. След раждането свинете ще се връщат отново в бокса за заплождане, където ги очаква 20-дневен покой преди следващото осеменяване.

Разчетите на бизнесмена са годишно във фермата да се раждат 340 прасенца, които ще разполагат с 0,15-0,20 кв.м площ, а в транжорните ще се колят 400 прасета годишно, като клането ще се извършва от външна фирма. Основният отпадък на свинефермата ще е свинският тор, който след престой и угниване в подподово хранилище ще се ползва за подхранване на околните пасища на благоевградското село.

Нейко Червенков и дъщеря му Ивайла са едни от най-предприемчивите и дейни бизнесмени в Благоевградска община. Съвсем наскоро те взеха под наем от общината 7327 кв.м овощни градини в местностите Чегарица, Гладно бърдо и Ридо на с. Дренково и в с. Българчево, за които ще плащат общо 527 лв. на година. Според слуховете семейството се е насочило към отглеждането на орехови насаждения, за които държавата отпуска сериозни субсидии.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *