Банка запечата входовете на гръцката „Лийф Табако” в Сандански, разпуснаха персонала и работниците

Банка постави лепенки на административната и промишлената база на мощната гръцка тютюнева фирма „Лийф Табако-Михайлидис” в Сандански. Причината е необслужен кредит, теглен преди близо година от собствениците. По непотвърдена информация става въпрос за над 3 милиона лева.

Фабриката е затворена от близо месец и половина, персоналът и работниците са съкратени, някои от тях са регистрирани на трудовата борса. Охранителна фирма на обекта работи на база договорени условия от „Лийф Табако”. Телефоните на собствениците и тези в офисите не отговарят. В Сандански от няколко седмици се коментира, че е наложен запор върху имуществото на дружеството.

Гръцката фирма дължи над 1 200 000 лева на тютюнопроизводители, което плащане е забавяно около 9 месеца. Последното изплащане на тютюнопроизводители е от септември 2015 година. От 2014 година проблемите на гръцкото дружество с тютюнопроизводителите са налице и продължават да се задълбочават с всяка изминала година. Първи срещу неразплащането на изкупения тютюн от реколта 2016 година скочиха хората от Неврокопския край. През февруари е проведена среща на тютюнджиите със собствениците на фирмата, тогава е поискана отсрочка до месец май, за да се изплатят задълженията за тютюна от реколта 2016, но до вчера нито един лев не е изплатен на 100 тютюнджии от Неврокопския край.

Както “Струма” писа, новата база на фирмата в местността Соколовец  бе открита през 2011 година след бляскаво парти, на което присъстваха лично тогавашният гръцкият премиер и посланикът в България. Инвестицията бе за над 7 милиона лева. Фирмата е на пазара близо 20 години, със седалище в Сандански.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *