Банкерка и преподавателка по ИТ са първите в Югозападна България, дипломирали се по „бързата писта” на МОН за учители по английски език

Александра Самарджиева, работеща в банка в Благоевград, и преподавателката по информационни технологии в училището в град Рила Антония Димитрова са първите, които се дипломираха като учители по английски език по „бързата писта” на МОН, чието официално име е Национална програма „Мотивирани учители”.

Припомняме, че Министерството на образованието и науката стартира бързата писта през 2019 г., като целта е да се преодолее недостигът на учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии… За реализирането се отпускат 1,7 милиона лева.

„Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. Хора, които са професионалисти в своята сфера, но нямат педагогическа правоспособност, ще могат по най-бързия начин да наваксат това и да влязат в училище, ако имат желание”, коментира при пускането на пилотната програма зам. министърът на образованието инж. Таня Михайлова. В нормативните документи е посочено и че чрез настоящата програма Министерството на образованието и науката създава възможности на опитни специалисти да докажат своя професионализъм в трудна и специфична среда и да допринесат за подобряване качеството и ефективността на образованието, както и за бъдещото развитие на училищата, да приложат своя опит и да мултиплицират работещите практики за постигане на резултати с учениците.

Така след едногодишно обучение в началото на тази седмица Ал. Самарджиева и А. Димитрова се явиха на държавен изпит и показаха знанията и подготовката си по английски език пред тричленна комисия начело с ръководителя на Катедрата по германистика и романистика във Филологическия факултет на ЮЗУ – Благоевград доц. д-р Дафина Костадинова и колегите й от катедрата доц. д-р Яна Чанкова и гл. ас. д-р Зарина Маркова. По време на изпита, на който присъства и репортер на „Струма”, Александра Самарджиева представи урок на тема „Спорт, глаголи и лексика в 8 клас”, а Антония Димитрова – „Диви животни” за 2 клас. В продължение на близо час комисията слуша, анализира, задава въпроси и накрая писа заслужени отлични оценки на двете студентки.

„Реших да придобия педагогическа правоспособност, да бъда учител, защото това винаги ме е съветвала майка ми. Сега, когато и аз самата съм майка, осъзнавам колко важни и ценни са били нейните съвети и се вслушах в думите й”, призна чистосърдечно Александра Самарджиева, чиято майка е директорката на Професионалната гимназия в Якоруда Малина Гръкова. Самата Ал. Самарджиева е възпитаничка на Езиковата гимназия. Придобива бакалавърска, а след това и магистърска степен по „Международни отношения” в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, а от месец октомври е докторант по „Международно право и международни отношения”. От 9. г работи в банка, но както сподели, се надява да се докаже като добър учител.

Тя и колежката й Антония Димитрова разказаха, че следили програмата още от създаването й. През първата година изискванията били много високи, като например желаещите да се обучават трябвало да са с магистърска степен в областта на педагогическите науки. Очевидно кандидатите, покриващи критериите, не били много и на втората година от МОН „разширили кръгозора” си. Тогава и двете, вече учителки по АЕ, подали документи, в това число и мотивационно писмо. Съответно били поканени на интервю в Министерството на образованието, където проверили и нивото им на владеене на английски език. Една от предложените им опции била да се обучават в Софийския университет, но и двете изявили желание от МОН да ги насочат към ЮЗУ „Н. Рилски” в Благоевград и така започнали, а тази седмица вече завършиха своето обучение.

„Програмата е много хубава, особено за учители от малки училища, които не могат да сформират цял норматив само с предмета, по който преподават. Такъв и е моят случай”, сподели Антония Димитрова, която има 10 г. професионален стаж като учител по информационни технологии. Работила е в училище в Кърджали и понастоящем преподава в ОУ „Аверкий Попстоянов“ в гр. Рила. И тъй като училището е малко, допълва норматива си с английски език, до момента като неправоспособен учител, а сега вече официално има диплома за учител по АЕ.

След дипломирането на първите, завършили за учители по религия и по английски език, вчера се състоя и държавният изпит по информационни технологии, физика и астрономия.

„Не ни беше трудно, защото сме действащи учители и най-малкото имаме необходимата рутина”, споделиха на излизане от залата трима от общо четиримата нови учители по ИТ, издържали изпита с отлични оценки. Сред завършилите е Лилия Бакърджиева, учител по технологии и предприемачество в СУ „Никола Вапцаров” – Петрич. Самата тя е завършила курс и има право да води часове по информатика и ИТ от 5 до 8 клас, а благодарение на националната програма вече може да преподава до 12 клас.

„За някои хора това е шанс за ново начало, а за други възможност – да останат в сферата на образованието”, коментира и учителката по история и география в СУ „Св.св. Кирил и Методий” в Якоруда Даяна Гръкова, която вече е и правоспособен учител по ИТ.

На много важен момент акцентира и Мариана Пъхнева, учител по математика, физика и човекът и природата в ОУ „Братя Миладинови” – с. Склаве. Тя изтъкна, че обучението по Националната програма „Мотивирани учители” е безплатно. Одобрените кандидати, „специализиращи” за учител, не заплащат за своята преквалификация, за разлика от магистърските програми и курсове за ДСК /следипломна квалификация/.

Не без значение е фактът, че едва няколко университета в страната, сред които и ЮЗУ „Н. Рилски”, са бенефициенти по програмата, тоест имат право да обучават специалисти по „бързата писта”. По този повод ръководителят на НП „Мотивирани учители” за Югозападния университет гл. ас. д-р Марияна Шехова-Канелова от Факултета по педагогика разясни, че самата процедура по кандидатстването и одобряване на висше училище е тежка и свързана с много работа. Самото обучение е с продължителност от една година и е субсидирано от държавата с решение на Министерския съвет.

„Обучението се осъществява по специално разработени учебни планове, които са утвърдени съответно на катедрен, факултетен и академичен съвет”, уточни гл. ас. д-р М. Шехова. Тя допълни, че първата група от вече завършилите е включвала 13 човека. Във втория „випуск” вече има записани 4-ма специалисти – трима са желаещите да се обучават за учители по физическо възпитание и спорт, и един по технологии и предприемачество. Интересното е, че сред одобрените кандидати има и такива от Варна, които въпреки разстоянието ще се обучават в Югозападния университет в Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

5 Коментара

 1. Мария

  Щом под ръководството на Шехова ще стават учители е ясно. Тежко на учениците.

  Отговори
 2. Стойка

  Ако Шехова е бързата писта на МОН в ЮЗУ е трагично. Бяхме на обучение в Бачиново, тази е пълна трагедия за образованието. Срам е за ЮЗУ, а за учителството е обидно Шехова да ни учи.

  Отговори
 3. Иван

  Тази от Варна като са чули за този капацитет плагиат Шехова, веднага са дошли да се получат. А и физическо разбира се. С видните специалисти дебелата Томова, пияниците Жечев и Канелов, девицата Невянка, тъпото Цветков. И всички герои.

  Отговори
 4. Ивана

  Шехова е най-простия и корумпиран човек. Как не Ви е срам да я показвате. Взе ни пари за екскурзия като студенти, нито екскурзия, нито пари ю измамничка…

  Отговори
 5. Стамен

  Тази Шехова не е ли обидена от МОН за плагиатка, преписала десетки страници. Тя ли е свършила многото работа? Тя е срам и позор за ЮЗУ.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *