Банкер – съдружник на Цв. Бориславова и привърженик на ГМО земеделието, прави винарна в Санданско

Банковият съдружник на Цветелина Бориславова, член на УС на „Отворено общество“, съсобственик с Иво Прокопиев на тв канал, изпълнителен директор на фондация за подпомагане на образованието и собственик на фирма за финансови инвестиции и проекти, свързани със зелена енергия – Светослав Божилов, прави винарска изба и складове за земеделска продукция в местността Крушите на санданското с. Зорница.

Уведомлението е подадено от името на фирма  „Капатово“ ООД, в която Божилов и управляваното от него дружество „Вентчър Екуити България“ ЕАД държат целия капитал в размер на 1,786 млн. лв.

Предложението на Божилов е да бъдат преустроени 3 от съществуващите 4 селскостопански сгради върху нива от 10 939 кв.м, собственост на възложителя, в които да бъдат направени винарска изба с площадка за прием на грозде, производствен и ферментационен корпус, помещения за бутилиране и битови помещения. Винарската изба се предвижда да бъде с капацитет 120-130 тона готова продукция. Четвъртата сграда ще запази предназначението си за склад за земеделска продукция и инвентар, уточнил е Божилов в молбата си до РИОСВ – Благоевград.
„Капатово“ ООД до момента произвеждаше малки количества вино от собствените 3,5 ха лозя на фирмата в района на с. Зорница, които се винифицираха и бутилираха в „Дамяница“ООД. Видимо с инвестиционното предложение банкерът Божилов възнамерява да разшири максимално производството, въпреки че между Капатово и Зорница има още 2 големи винарни – едната е „Златен Рожен“, другата – „Градини капатови“.

Миналата седмица съветниците в Сандански одобриха молбата на „Капатово“ ООД за изработването на ПУП – план за застрояване на имота под бъдещата винарна, РИОСВ прецени, че винарната няма да застраши флората, фауната и водите в района, и така в рамките на по-малко от седмица инвеститорът излезе на финалната права пред построяването на собствена винарна.

Много вероятно е страстта на Божилов към Сандански да му е предадена от колежката му Цв. Бориславова. Припомняме, че бившата приятелка на премиера Бойко Борисов купи имението на Емил Кюлев в санданското село Хотово, малко по-късно местните съветници й дадоха за 10 г. под наем водоема на същото село.

В земеделския бизнес Светослав Божилов действа със същия размах, както и в банкерския. Той изкупи земеделския фонд „Мел инвест”, в Стара Загора има линия за пакетиране на череши, а наскоро получи държавна субсидия от ДФЗ за производството на

70 000 кг ябълки. Любопитно за земеделските му начинания е, че от 2010 г. той е страстен защитник на генномодифицираното земеделие.

„Ако България либерализира отношението си към генномодифицираното земеделие и българските производители бъдат стимулирани да използват генномодифицирани семена, то добивите от различните култури ще се удвоят, а България може да печели над 1 млд. евро годишно“, сметнал е банкерът, за ужас на ЕС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *