Банскалийка покани съгражданите си да й гостуват 14 дни виртуално в Англия, вчера ги разведе из Лондон

Дъщерята на едно от най-разпознаваемите лица в Банско – педагожката, рецитаторка и хумористка Елена Калайджиева – Рая, показа по оригинален начин съпричастността и подкрепата си към своите съграждани. Във втората вечер от карантината или  първият ден от началото й младото момиче, което е в Лондон,  разведе банскалии на виртуален тур из британската столица. Рая Калайджиева покани съгражданите си 14 дни да й гостуват виртуално и заедно да  обиколят най-големите забележителности на Острова.

„Здраво, живо, банскалии!”, така започна младата жена първата разходка из Лондон и се представи подобаващо – по бански: „Аз съм Рая, а за който не знае Рая Станина – на Елена Калайджиева дъщеря, а за който ошче не се сешча (още не се сеща) на Райна и Георги Калайджиеви внучка. Ка сте? Мисла ве цела нош! Мислиш, ка се да река с Банско  съм, кат не сам, не сам я там затворена? Надам се баре да ви е артисало нешчо шужук, винце, нещо а има ортисало? (Как сте? Мисля ви цяла нощ. Мислих как да кажа с Банско съм, като не съм, не съм аз там затворена. Надявам се да ви е останало поне суджук, вино, нещо да има останало). 

Чудих се качу помогна, качу измисла и ми фтекна. А то си е джен и реших и я че фана микрофоно. Верно, нече де е като майка, оти не ми фтекнуваа сем кат на неа, ама че се постараа. Свето не може да дойде в Банско, ми не е кабил – не може. Я па че покана цело Банско в Лондон – да го видите, да го разглеате – 14 дни карантина, 14 дни разходка в Лондон. (Чудех се как да помогна и се сетих. А то си е ген и реших да хвана микрофона. Вярно, няма да е като майка, защото не се сещам (не ми идва на ум) много като нея, но ще се постарая. Светът не може да дойде в Банско, ами щом не може – не може. Аз пък ще поканя цяло Банско в Лондон да го видите и да го разгледате – 14 дни карантина, 14 дни разходка в Лондон”.

С тези думи младата жена започна първата виртуална разходка заедно с банскалии. Тя ги развесели още повече, казвайки им как ще я нахока майка си, естествено отново на бански.

„Сега майка, ако ме гледа, ще каже: „Попатар! (човек, който обича да ходи по улиците).  Оти нагоре-надолу скошкаш, а се смириш дома си, на горешко а се скуткаш. (Защо се разхождаш насам-натам, ами не си останеш вкъщи на топло).

Разходката из Лондон се оказа явно доста интересна за банскалии, тъй като видеото на Рая само за минути получи близо 800 лайка, бе споделено от 160 души и коментирано от 167.

Заедно с Рая Калайджиева банскалии видяха един от най- известните хотели в британската столица – 5-звездния Риц, минаха през Грийн парк и стигнаха до Бъкингамския дворец. Хората научиха и интересни факти от историята им, тъй като младата чаровна банскалийка се бе подготвила и с това.

В края на първия тур Рая спокойно изрече думите  „Банско, с вас съм“  и приключи отново по бански със звън на манечка клапатарчица (малък чам) с надпис България, който закупила специално за повода.      

„Бог напред и Вие след него!“, бяха последните думи на Рая, естествено до следващото включване, с което отново ще разходи съгражданите си из Лондон.

„Тя реши да провокира всички банскалии по чужбина да могат да се включат по някакъв начин. Рая показа, че е съпричастна, че е с нас“, сподели майката на Рая Елена Калайджиева, която е под карантина в Банско.

ЯНА ЙОРДАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *