Банско в празничния 8-ми декември – празни улици, тишина и тъга

Празен и пуст остана Банско във вчерашния 8-ми декември. Нямаше я типичната за дните около студентския празник гледка на разхождащи се младежи и девойки, които придаваха  позитивна атмосфера на града. Улиците вчера останаха празни, а лифтът пътуваше с празни кабини. На фона на миналогодишния Осми декември, когато курортът приюти близо 10 хиляди български и гръцки студенти, сега броят им е едва 1% от тези през 2019 година. 100 студенти на близо 20 хиляди леглова база, с която разполага Банско. Тази информация дадоха от Съюза на туристическия бизнес в града още в неделя, и тя вчера се потвърди.

„Банско се характеризира с две неща – тишина и тъга. Истински се надявам, че след тази тъга ще възкръснем за нов живот“, така определи курорта Елена Джолева, собственик на малък хотел, и допълни: „Тъжно и пусто, това е, което може да се каже за Банско“.

При нея също няма студенти тази година, но това не я учудва, тъй като липсва най-характерното за младежките празници – купоните, които се организират в ресторантите и механите, които създават настроението и правят празника истински. Джолева определи  хотелските ресторанти като „сърцето на хотела“ и сравни хотелиерския бранш като „болен от Ковид“

„В момента в хотела имаме заети 4 стаи, които не са свързани със студентския празник. С частичния  локдаун, който направи правителството, никой от нас не е против, но не може хотелите да работят, а сърцето на хотела, какъвто е ресторантът, да не работи. Ние все едно сме болни от Ковид, реанимирани, на кислородотерапия, и кислородът ни е спрян. Хотелът не е нощувка, хотелът е пакетна услуга. В момента се принуждаваме да разнасяме храна по стаите. Малките обекти, а и хотелите като цяло не са пригодени за изхранване вътре в помещенията. След това се започва една дезинфекция, едно чистене… изключително  трудно е. В стаите трохи, варени яйца. Давам пример – в момента имам туристка от Испания за 7 дни, аз не мога 7 дни да й давам сандвичи. Това не възможно. Или пък да яде дюнери навън по тези заведения, или да се прави кетъринг вътре по стаите.

Не се ли отворят границите на европейските държави за влизане без писиар, в Банско туризъм няма да има. Надявам се след 10 януари нещата да се променят, и особено след одобрението на ваксините от европейския регулатор, което всички очакваме, но ваксината не е панацея“, коментира още Джолева.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *