Банско опустя, представители на туристическия бизнес: Затваряме по-скоро поради икономически, а не по здравни причини

Туристическият бизнес в Разложко ще се съобрази изцяло с противоепидемичните мерки, с които излезе правителството след обявеното до 13 април извънредно положение в страната. Това заявиха собственици на магазини и заведения в Банско, които до следобедните часове вчера нямаха яснота за мерките, които ще бъдат наложени, но споделиха, че всички са готови да спуснат кепенците веднага щом има яснота.

„Безспорно моментът е критичен за всички, но ситуацията трябва да се овладее. Бързото разпространение на вируса в световен мащаб вече даде своето отражение и туристите си отидоха. На този етап ние по-скоро ще затворим заради икономически, а не по здравни причини. Безспорно всеки разумен човек би трябвало да направи правилния избор и ще се съобразим с мерките, които предлагат правителството и кризисният щаб”, каза Благовест Обецанов, който е собственик на ски гардероб в Банско.

Други собственици на обекти също споделиха, че са в готовност да спрат работа. От бизнеса допълниха, че всеки един от работодателите ще преценява как да процедира със служителите през този един месец – дали ще са в платен или неплатен отпуск, дали ще се стигне до освобождаване от работа, на този етап все още не е ясно. Не е изключено стотици, дори хиляди  да се запишат в Бюрата по труда и да искат обезщетения предвид и факта, че летният сезон също може да пострада. Много от работодателите споделиха, че искат да запазят персонала си в състава, в който е, и ще се опитат да обезпечат хората и да ги пуснат в платен отпуск. Каква част от бизнеса обаче ще си позволи това, на този етап не може да се каже.

Действително в Банско липсата на туристи осезаемо се усеща. Най-оживените улици в курорта, където традиционно има най- много хора, вчера бяха пусти, а разхождащите се се брояха на пръсти.

Същевременно от туристическия бранш вече са готови с окончателния вариант на декларацията си и конкретните искания за подпомагане на сектора. С цел запазване на работните места и избягване на фалити те настояват държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодател и работник за срок от една година, считано от 1 април. За същия период да получат и безлихвено отсрочено плащане на ДДС-то и местните данъци и такси. Сред исканията са още осигуряване на целеви финансов ресурс чрез Българската банка за развитие в размер не по-малък от 200 млн. лв. Средствата да послужат за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към търговски банки. От БХРА настояват още за налагане на мораториум върху влизане в сила на промените на Наредба Н-18, считано от 1 август, както и иницииране от страна на правителството на финансов инструмент за подпомагане на бранша чрез използване на европейски средства.    

Декларацията е подписана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Национален борд по туризъм, Българска асоциация на туристическите агенции и Сдружение „Туризъм”.

В следобедните часове в петък станаха ясни и противоепидемичните мерки, които се въведоха със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на територията на цялата страна.  Според тях  до 29 март в цялата страна ще работят единствено хранителни магазини, аптеки и дрогерии. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *