Банско регистрира 5% ръст на туристите за това лято, оборотите на магазините и заведенията намаляват

5% ръст на туристите отчитат от община Банско през летния сезон на тази година спрямо предходната 2018. Това сочи справката за периода май-август. По официални данни, подадени от хотелиерите в община Банско, броят на туристите, посетили курорта, е  170 278 души, а реализираните нощувки са 70 303. Очаквано най-много туристи са предпочели курорта през отпускарския  месец август. Тогава 28 417 души са отседнали в Банско, а реализираните от тях нощувки са  76 048. Най-малко са били туристите през май, който традиционно е най-слабият. Противно на очакванията обаче месецът тази година бележи най-висок ръст от  цели 16%, въпреки че по броя на туристите е далеч по-малък в сравнение с август. Справката сочи, че през май в Банско са отседнали 11 166 души, което е с близо 3 хил. души повече в сравнение с месец май 2018 година. 9% е ръстът пък през месец юли, но по брой туристи той също отстъпва на отпускарския месец. Предпочелите прохладата на планината през юли са 18 166 души, а реализираните от тях нощувки са  46 576. Единственият месец това лято, през който е отчетен отрицателен ръст от 6%  спрямо същия на предходната година, е  юни. Тогава Банско е посетен от 12 554 души.

Въпреки положителните цифри от бизнеса в курорта споделят, че покупателната способност на туристите намалява с всяка изминала година. Те харчат  все по-малко  за собствено удоволствие, ограничават се и от купуване на подаръци. Признаха обаче, че Банско това лято се радва на висока посещаемост.

„Действително имаше много туристи, но повечето излизаха само на разходка из града или на по чашка кафе. С оглед на конкуренцията хотелите започнаха да предлагат доста атрактивни оферти, голяма част предлагат  олинклузив и туристите не харчат много навън, но въпреки това сезонът може да се каже, че е добър.  Имаше също и много туристи, които не са отседнали в Банско, но идваха да разгледат. Оставайки цял ден, няма как да не хапнат. Поне тук, около центъра, имаше доста движение, за разлика от зимата, когато повечето хора са в горния край на града. Специално ние сме доволни това лято, въпреки че в предходни години сме имали повече посетители”, каза собственик на заведение в центъра на Банско.

На друго мнение са колегите му, чиито обекти са позиционирани в района на начална станция. Те споделиха, че за тях лятото е било доста „сухо“. „Туристи имаше, но при нас положението не е много добре. Лятото в този район хората са много по-малко, а и от година на година пазаруват все по-малко. Въпреки че сега работим малко магазини, оборотите ни са малки. Как ще бъде занапред, не мога да кажа”, каза продавач-консултантка в един от малкото работещи по това време магазини за сувенири.

От туристическия бизнес казаха, че октомври месец традиционно е почти най-слабият през годината. От ноември ще започнат да се подготвят сезонните хотели, които лятото не работят. Не са големи и очакванията им за предстоящия зимен сезон, но все пак се надяват заедно с администрацията да привлекат достатъчно туристи.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *