Баптисти вдигат църква в петричкото село Първомай

Евангелската баптистка църква стъпва здраво в региона, след като преди дни пасторът й Иван Димитров обяви, че иска да строи църква в петричкото с. Първомай. Сградата ще е с височина до 10 метра, върху собствен на църквата терен от 1368 кв.м, намиращ се на 50 метра от крайните къщи на най-голямото село в Петричка община. Парцелът се води в местността Оджовица – Чалията и в момента в него има склад за дрехи. Складът ще бъде надстроен и в него ще се обособят молитвена зала, неделно училище, навес, кухня, сервизни помещения.
В официалния документ, с който Димитров е обявил пред петричките и благоевградските институции намерението да строи църква за баптистите, пасторът е използвал доста лиричен език. Например като цел на намерението той е посочил: “да изградим дом за душите и сърцата на хората, да се създадат условия за присъединяване на хората към бога, затвърждаване на вярата в Библията и необходимостта от промяна на човека вследствие на вярата в бога”.
Извън църковната лексика мимоходом е споменато, че в бъдещата църква ще се организират срещи и неделно училище “на деца от района”, както и че оттук ще се дирижира прословутата за евангелистите широка социална дейност, насочена главно към сираците и възрастните хора, като изхранване на 20 бедни от селото и подпомагане с дрехи, обувки и учебни пособия на всички нуждаещи се.
За да убеди институциите, че Евангелската баптистка църква е много необходима на селото, пасторът е споменал, че в Първомай има само 1 християнска църква, която при това е без свещеник, но пък в него живеят 3500 жители и освен кметство, пощенски клон и няколко здравни кабинета има още средно общообразователно училище, обединено детско заведение и др.
Според пастора в селото има голяма евангелска общност, която е обучена да обича хората около тях и да им служи.
“Освен това възложителят има финансова възможност за реализация на инвестиционното предложение”, категоричен е пасторът.
Все пак, за да не бъде заподозрян, че се е насочил директно към зарибяване на децата в Първомай, Ив. Димитров се е застраховал, че “реализацията на обекта няма да окаже отрицателно въздействие върху живеещите наблизо, върху училището и детските градини, които са на 600 м, както и здравни и други обекти, подлежащи на хигиенна защита”.
Инвестиционното намерение обаче се очертавало с необорим социален ефект – то щяло да създаде място, където хората ще могат да общуват с Христос.
Намерението на пастора е целият строителен процес да глътне 14 месеца, като в този период е включена и цялата процедура по събиране на разрешителни, започваща от преотреждането на имота.
Въпреки че баптистката църква е регистрирана в България през 2005 г. и е част от многото евангелски църкви, които са деноминации на православието, християнските свещеници не гледат на нея с много добро око. През 2014 г. дори Ловчанският митрополит Гавриил вдигна вой срещу баптистите и ги нарече секта след един техен рейд с брошури в Ловчанската епархия. Мотивите на свещениците за негативизма са породени от факта, че баптистите отричат нуждите от кръщенето, не почитат Божията майка, не почитат иконите, мощите на светците, не палят свещи, и най-важното – изповядват принципа, че човек се спасява само с вяра, без значение на делата му.
През последните години евангелистите сериозно са се окопали в Благоевградска област. Само регистрираните в Благоевградски окръжен съд техни религиозни сдружения са 16: в Благоевград дейност развиват Евангелска баптистка църква, Евангелска петдесятна църква, Евангелска съборна църква и Християнски център “Антиохия”; в Гоце Делчев са Втора Евангелистка баптистка църква и Местно поделение на Евангелска баптистка църква; в Банско, Разлог и разложкото с. Баня има общо 6 евангелски църкви – по една Евангелска съборна и местно поделение на Българска Божия църква, с. Елешница е само със съборна евангелска църква, а в Сандански има баптисти и Обединена Божия църква – Посолство божие.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *