Басейнова дирекция отказа вода за каскадата и фонтаните на новия площад в Симитли

Екоминистерството отряза искането на община Симитли да пробие сондажен кладенец до площада на общинския център, където кметството е планирало изграждане на арт галерия, детска площадка, водна каскада и покрита сцена. Според Басейнова дирекция това е недопустимо предвид състоянието на подземните води, до които иска да стигне общината – на дълбочина 30 метра, от които иска да черпи по 5909,76 куб. м годишно, за да полива тревните площи на новия площад и да захранва 2 фонтана.

Според екоинституцията под Симитли има 2 подземни водни тела – „Порови води в Кватернер Симитли” с дебелина до 20 метра и „Неоген-Симитли” с дебелина до 1300 метра. Искането на общината е сондажният кладенец да черпи вода от „Неоген- Симитли”, който е оценен в добро химично и количествено състояние, но за сметка на това кватернерният слой вода е с изключително лошо количествено състояние и при него е засечена тенденция към драстично понижение на водните нива – през 2010-2013 г. те са се понижили с близо 2 метра в сравнение с периода 1980-1996 г. По тази причина „Кватернер-Симитли” е сред малкото водни тела в района, за които срокът за възстановяване бе удължен до 2021 г., тъй като процесът върви изключително бавно. Заради него от няколко седмици дирекцията, която е подразделение на МОСВ, дори е предприела преразглеждане на издадените разрешителни за водовземане.

Отказът на Басейнова дирекция да позволи сондажен кладенец на община Симитли е обоснован с Наредба №1 от 10.10.2007 г., съгласно която при това положение нови съоръжения могат да бъдат разрешавани само ако водата е необходима за питейно-битово водоснабдяване, но не и за поливане и каскади.

Не е ясно как при това положение ще реагира общината, още повече че точно преди 1 месец кметът Апостол Апостолов направи пред сградата на кметството символичната първа копка на новия площад, който ще струва 2 милиона лева. Тъй като няма откъде да се вземе вода, водните каскади и фонтаните стават безпредметни, а те бяха най-атрактивната част от готовия вече проект.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *