Бастионът на кандидата от ИНТ Илко Стоянов с. Дъбрава си призна: Гласуват за него заради парите на Слави, надяват се да даде малко от тях за прокарване на 1800 м водопровод…

Куче, един скучаещ полицай и две жени, седнали удобно пред кметството, са единствените, които вчера по обяд ни посрещат в с. Дъбрава. То е едно от благоевградските села, които на първия тур за кметските избори подкрепи твърдо кандидата на ИТН Илко Стоянов. От 66 гласоподаватели 41 дадоха гласа си за него. Защо за него е въпросът, който дори не задаваме – една от двете жени веднага ни обяснява причината да подкрепи Стоянов, когото иначе никога не е виждала на живо.

„Гласувах за него заради Слави – чувала съм, че има пари, и се надявам като изберем неговия човек за кмет, да пусне малко, за да се прокара водопровод до нашата махала, защото е срамота в 21-и век да са ни сухи чешмите”, обяснява директно Снежана Лазова.

Самата тя се представя като отговорник за дезинфекцията на единствената избирателна секция в селцето, а за безводието в махала Телкиево може да говори с часове.

Снежа разказва, че откакто напуснала Благоевград и се заселила в Дъбрава, тук непрекъснато идвали кметове, директори, общинари – и всички обещавали, че ще се намерят пари за необходимия водопровод от 1800 м, който трябва да свърже къщата й със селския водопровод. За последно в предизборната си среща с жителите на селото същото го обещал и другият кандидат Румен Томов, според когото проектът за водопровода е готов и наесен започва поставянето му.

„Не каза обаче коя точно есен, че на нас много есени са ни обещавали…“, тъжно констатира Снежа и повтаря признанието си, че е гласувала за Илко Стоянов – той поне нищо не бил обещавал, затова няма как да я излъже.

Събеседничката на Лазова – Петрунка Радкова, също не седи пред кметството безидейно и да си губи времето. Тя пък отговаря за поддръжка на хигиената. Била една от първите гласували и като пряк наблюдател на изборния процес отчита, че съселяните й хич не са активни. Предполага, че им е много жега и ще дойдат до секцията, когато се поразхлади, но не е много сигурна.

После двете жени хукват да си изпълнят задълженията към изборите – Снежка се подписва в графика за третата поред дезинфекция на секцията този ден, а Петрунка вещо оглежда стълбите и тясното антренце пред секцията за гласуване, да не е паднала някоя хартийка. Вътре членовете на секционната комисия се въртят около урната с двайсетина пуснати до момента бюлетини и си намират работа около списъците за гласуване.

Тръгваме си. Отвън полицаят говори отегчено по телефона, а кучето е легнало на сянка насред тротоара. По всичко личи, че това ще е поредният ленив летен ден в с. Дъбрава и, макар и изборен, просто няма какво да се случи.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *