ББС: Дипломати на САЩ във Виена са получили мистериозно мозъчно заболяване, причинявано от насочено микровълново облъчване

Хаванският синдром включва симптоми, включващи световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слух, безпокойство, както и нещо, което те описват като „когнитивна мъгла“.

САЩ започна разследване на поредица здравни аномалии в австрийската столица Виена сред американски дипломати и друг административен персонал, пишат от Би Би Си, цитира “Сега”.

Откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, повече от 20 служители са съобщили за симптоми, подобни на тези, които се наблюдават при Хаванския синдром – мистериозно мозъчно заболяване. Синдромът засега остава научно необясним, но американски учени смятат, че най-вероятно е причинен от насочено микровълново облъчване.

За първи път е открит в Куба през 2016-17г. Тогава американски и канадски дипломати в Хавана се оплакват от симптоми, включващи световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слух, безпокойство, както и нещо, което те описват като „когнитивна мъгла“. Американско академично проучване от 2019 г. установява, че при пострадалите се наблюдават мозъчни аномалии, но Куба отхвърли заключенията на доклада.

За първи път за случаите от Виена съобщи американското списание „Ню Йоркър” в петък, а по-късно информацията беше потвърдена от Държавния департамент на САЩ, който заяви, че провежда „усилено разследване“.

Ройтерс цитира изявление на австрийското външно министерство, в което се казва, че „се работи с властите на САЩ за съвместно разкриване на случая“.

Виена отдавна е център за дипломатическа дейност и носи репутацията на гореща точка за шпионска дейност, това важи особено в периода на Студената война. Същевременно страни като САЩ имат голямо дипломатическо присъствие там. Понастоящем градът е домакин на задочни преговори между Иран и САЩ за опити за възстановяване на ядреното споразумение за Иран от 2015 г.

Случаи на мистериозното заболяване са регистрирани и на други места по света, но американските власти твърдят, че броят им във Виена е доста по-голям.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *