БГ ваксина за COVID-19 поне след година

Резултатите от работата по българската ваксина за коронавирус ще бъдат ясни до една година, година и половина. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН.

Той обясни още, че при разработване на ваксина първият етап е доказване на ефективността й. След това се правят тествания за противопоказанията. Очаква се късната есен ще започнат тестването на българската ваксина срещу COVID-19.
“Трябва хората да знаят, че през годините много от ваксините, които се разработват в света, просто не могат да бъдат използвани поради странични реакции. Много от тях няма как да се предвидят, особено при нови генерации ваксини, каквато ще е тази срещу COVID-19”, допълни доц. Чорбанов. Според него е невъзможно на този етап да има готови ваксини срещу коронвирус за широко приложение по света, поради късия период за разработване.

Експертът от БАН призова всички родители да пуснат децата на училище, защото социализирането за тях е важно и от здравна гледна точка. Доц. Чорбанов е на мнение, че у нас няма много болни, а растящият брой на заразените се дължи на повечето тестове, които се правят.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *