HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Безопасността е последна грижа на работещите по санирането в Благоевград! Работник ползва скеле за лост за набирания, масово не ползват каски

Без каски и предпазни колани работят строителите по санирането на жилищните блокове в Благоевград, сигнализират многократно в редакцията на вестник „Струма“ читатели. В рамките на няколко дни репортер на „Струма“ обиколи с фотоапарат част от сградите, за да провери дали работници и фирми изпълнители са си взели поука от нелепата смърт на Здравко Димитров от с. Микрево. Той загина на 8-ми март при падане от петия етаж от скелето на блок в жк „Ален мак“. Само по скелетата на блоковете в централната градска част на ул. „Хр. Татарчев“ 31, при градската градина, и на ул. „Шишман“, покрай реката срещу пазара, строителите по скелетата бяха с каски. Изпълнител на първия е софийската фирма „Еклипс Асет Груп“.

По кварталите масово се работи без лични предпазни средства, а най-шокиращата гледка бе рано сутрин младеж да прави физзарядка, като използва скелето на нивото на покрива на блок 212 в жк „Еленово“ като лост за набирания. Вероятно заради жегата на 1 юни малко преди обяд на нивото на втория етаж на блокове 62 в жк „Еленово“ мъж без каска правеше замазка. Фирма „Бг ленд“ е изпълнител на санирането. „Слагаме си каски, как да не си слагаме“, опита се да опровергае констатираното работник, който почиваше с колеги на масичка пред входа.

В жк „Ален мак“ точно до блока, където бе нещастният инцидент преди 3 месеца, сега се санират съседните 32 „А“ и „Б“. Единият обект е спечелен на търг от „Растер юг“, а вторият от фирма „Стилстрой“. И по двете скелета работниците видимо бяха оставили личните си предпазни средства във фургона. Аналогична бе ситуацията и на бл. 54 в жк „Запад“, както и на блок „Строител“ на ул. „Марица 2.

От общо извършените през април 200 проверки от Инспекцията по труда по спазване на трудовото законодателство 22 са били на блокове, които в момента се санират . Факт е, че през последните месеци броят им рязко намаля, като се очаква през лятото да започне масово работа по поредната партида жилищни сгради, на които приключиха миналия месец търговете за избор на изпълнител. „Съставени са общо шест акта, от тях един е за спиране на работата по скеле, което не е било обезопасено съгласно изискванията, т.е. липсват стълби за преминаване от едно ниво на друго, или наличие на три перила“, обясни директорът на инспекцията Славянка Симидчийска-Яновска. Тя допълни още, че са констатирани 99 нарушения на трудовото законодателство и са съставени 5 акта за административни нарушения. „ Най-честото, което констатираме на обектите, е неизползване на лични предпазни средства, работниците имат, но не ги носят“, поясни шефката на инспекцията.

Актове за необезопасени скелета, непроведен инструктаж на работници или липса на средства за пожарогасене са издадени за блока на ул. „Одрин“ 1 и блокове 8 и 9 в Гоце Делчев, а в Благоевград за сградите на бул. „Васил Левски“ 13, ул. „Д. Груев“ 36 и блокове 106, 107 и 108 в „Еленово“. Тя направи сравнение с проверките през март, когато при 33 изненадваши посещения на обекти са били съставени 6 акта за неизправни скелета и установени 200 нарушения. Разликата Симидчийска отдава на финализиране на работата по фасадите на блоковете.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Putko Mafani

    Грешка, не безопасността, а качеството на т- нар- “саниране” е последна грижа на всички, а първа е прибирането/усвояването на парите.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *