Безотговорни туристи са превърнали поляните в м. Предел в боклукчарник, мирише на мърша от изхвърлените остатъци от храна

Празни бутилки и кутии от различни алкохолни и безалкохолни напитки, пластмасови чинии, чаши и вилици, салфетки и мокри кърпи, чували от дървени въглища, найлонови чували за смет и ред други боклуци са разхвърляни по поляните. Това е картината, оставена след туристите, организирали си пикник в местността Предел, сигнализират читатели в “Струма”. Те изпратиха и снимки, за да онагледят твърденията си.
“Боклуци има около всяко обособено като огнище място, дори са напъхани в дупките на дърветата. Отпадъци има и около единствената чешма в района, която е предпочитано място от хората, решили да прекарат един ден сред красивата природа. Още по-неприятна е миризмата на мърша, носеща се от остатъците от храна и месо.
“Желанието ми е чрез медиите хората, оставили след себе си поляните в това безобразно състояние, да си вземат бележка и когато отново отидат и решат да оставят купища боклуци, да помислят дали ще търпят подобна гледка и смрад в собствения си дом или градина. Колко усилие им струва да съберат отпадъците си в плик и да ги изхвърлят на подходящо място – в контейнер или кофа за смет, та било то и пред собствената им къща?! На поляната имаше поне пет обособени огнища и пространствата около нито едно от тях не бяха почистени”, алармира читател на “Струма”.
От община Разлог също осъдиха постъпката на причинителите на замърсяването. Те допълниха, че за замърсяване на паркове, градинки, места за отдих и т.н. се предвиждат санкции, но те могат да бъдат наложени само и единствено при установени нарушители.
“Непрекъснато ни сигнализират за замърсени поляни, но нямаме достатъчно ресурс, за да обхванем цялото землище на Разлог. Няма как да контролираме и следим всички туристи, които търсят прохлада в планината и си правят пикници. Всеки трябва сам да почисти след себе си. Това е въпрос на съвест и отговорност”, казаха от отдел “Екология” към община Разлог. От там поеха ангажимент да изпратят хора, които да направят проверка и да почистят поляните, дори и ако теренът не е общински, а горски.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *