Безпаричието на полицейския участък трогна кмета на Гърмен Ф. Иса, реши да им подари за 10 г. купената наскоро хонда

Хондата, която община Гърмен си купи през март тази година на старо за 10 000 лв., да бъде дадена за безвъзмездно ползване на местния полицейски участък, предлага на предстоящата в петък сесия гърменският кмет Феим Иса.

За „Струма“ кметът разказа, че първоначалната идея била хондата да е за нуждите на общинската полиция, която ползва стара „Лада Нива”. След като общината се сдобила с японското возило, към него обаче проявили интерес от полицейския участък и след кратка справка с колегите му в други общини Иса взел решение общината да подпомогне органите на реда с подарък за 10 г. напред. За общинската охрана пък по спешност бил стегнат старият руски звяр и така вече всички охранителни органи на територията на общината ще могат да се считат за мобилни.

Сред няколкото продажби на общинска собственост, които ще бъдат предложени на сесията, любопитна е тази на двуетажния бивш здравен дом в с. Ковачевица. През 2009 г. тогавашният Общински съвет решава да я предложи на търг с начална цена за наддаването от 193 900 лв., защото тя е със застроена площ от 120 кв.м и към нея има терен от 1700 кв. м. На търга обаче не само няма наддаване, но няма и нито един кандидат-купувач. По тази причина през 2012 г. цената на здравния дом е свалена на 150 000 лв., но резултатът отново е същият. През 2018 г. съветниците правят оглед на сградата и установяват, че е в много лошо техническо състояние, и сега са решили да направят пореден опит да свалят цената, за да могат все пак да я продадат. Последната пазарна оценка на здравния дом, направена от лицензиран оценител, е за 118 349 лв. без ДДС.

За продан ще бъде предложен и терен от 1 дка в с. Огняново заедно с построения върху него през далечната 1976 г. тютюнев склад от 420 кв.м. Пазарната му оценка е 42 281 лв., но предвид състоянието на склада, ако се появи купувач, то ще е заради терена в курортното село.

Съветниците ще умуват и върху идеята да се промени собствеността на училището в с. Ореше. Предложението е от публична тя да стане частна общинска собственост, което е задължително условие, за да може училището да бъде продадено. То е затворено преди десетилетия заради липсата на ученици и оттогава активно се руши. Става въпрос  за 2 сгради – със застроени площи от 160 и 170 кв.м, които тепърва ще бъдат оценявани и обявявани на търг.

В общината освен продажби на общинска собственост обаче се очертава и засилен инвеститорски интерес. Например в архитектурния резерват Ковачевица бившият кметски наместник на селото и настоящ горд собственик на единствената кръчма Емил Римов е поискал разрешение за изработване на ПУП за изграждане на цех за преработка на билки.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Коко

    Не мисля, че е необходимо такива обществени сгради да бъдат продавани! Някой преди време е вложил нерви и средства да бъдат построени, а ние днес сме много умни и ще ги продаваме!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *