Топ теми

Скандали в кабинетите на джипитата! Безплатните ваксини за възрастни в Пиринско се оказаха мираж, няма и в аптеките…

Няма безплатни ваксини за възрастни въпреки обещанията, че всеки пенсионер над 65 г. ще може да поиска от личния си лекар да му бъде поставена. В кабинетите на джипитата се стига до разправии и скандали, а напрежението между лекари и пациенти става взривоопасно, сигнализираха в „Струма“ благоевградски пенсионери.

„Поръчани и доставени са 100 000 ваксини за цялата страна по предварителни заявки, събирани от личните лекари. След широката реклама се оказва, че интересът към противогрипните ваксини е сериозен, но такива няма достатъчно“, обясни проблема шефът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. „Оказа се, че няма и на свободна продажба в аптеките, аз самият търсих за себе си и не успях да намеря. Преди години при нас, в инспекцията, получавахме такива безплатни ваксини, но никой не искаше да си поставя и се бракуваха. Проблемът при противогрипните ваксини е, че срокът им на годност е само 6 месеца, а са скъпи, едната е между 25 и 29 лв. Като не се използват съответната година, се изхвърлят“, обясни д-р Калоянов.

Напрегнатата ситуация заради липсата на безплатни ваксини в кабинетите на колегите си джипита потвърди и завеждащата детско отделение в благоевградската болница д-р Марянова. „Има джипита, които не са получили и една ваксина, на други са дадени по десетина, а рекламата беше широка. Явно на министерско ниво са подценили желанието на хората и са доставени твърде малко ваксини”, каза лекарката и допълни, че се разбрало, че приоритетно щели да ваксинират само пенсионери с тежки хронични заболявания. „От колегията се интересувахме дали ще има втори транш за доставка на безплатните ваксини, но отговорът засега е отрицателни“, обясни д-р Марянова.

Шефът на РЗИ д-р Калоянов пък посочи, че заради подчертания интерес за догодина поръчката най-вероятно ще се увеличи двойно.

На въпрос за сезонните вируси завеждащата детско отделение д-р Марянова отбеляза, че в момента още вървят летните стомашно-чревни разстройства сред най-малките и нормалните за сезона респираторни вируси. Отделението е наполовина празно, от 29 легла има настанени само 15-ина деца, няколко от тях с пневмонии.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Д-р Марянова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. д-р Ох Боли

    Ами, както обикновено става на тази територия, “калинките” в системата пак не са планирали правилно нещата – по-рано са поръчвали краткотрайни консумативи без да проведат разяснителна кампания и са ги бракували, а сега – обратното. Жалка родна картинка, само че пак никой няма да понесе отговорност!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *