HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ! Кой подпали страстите в ОбС – Благоевград

Нито едно искане на кмета на Благоевград Атанас Камбитов за продажба на общински терени, залегнали в дневния ред на сесията на местния парламент, вчера не бе одобрено. Изненадващо общинските съветници гласуваха “против” продажбите на шест терена, 4 от които са включени и в капиталовата програма на общината, приета в началото на годината от ОбС.
Както вестник “Струма” писа, очакваните приходи в общинската хазна от имотите бе минимум 600 000 лв., колкото е оценката им.
Напрежението се усети още при първото предложение за търгуване на терен от 167 кв.м на ул. “Вардар” в кв. “Освобождение” след забележка на съветника Владимир Елезов, че кварталът се презастроява и няма място нито за паркиране, нито за детски площадки.
Съветникът Евгени Бибов поясни, че имотът е маломерен и няма как да се присъедини към друг общински, тъй като граничи с два частни имота, и призна, че не вижда как ще се строи върху него, защото ако се спазят отстоянията от съседите, ще остане място за една стая.
Лидерът на групата на ГЕРБ Йордан Миленков опита да овладее ситуацията, като напомни на колегите си, че точките са включени в капиталовата програма, одобрена от самите тях, и няма нищо нестандартно, нито направено в последния момент, но маневрата му не успя, ако се съди по гласуването: 13 гласа “за”, 11 “против”, 6 “въздържал се”, с което искането за продажба бе отхвърлено.
Без дебати се премина към гласуване за продажба на апетитния терен от 906 кв.м на ул. “Ал. Стамболийски” до паркинга при старите гробища. Въпреки че становището и на двете комисии, които бяха обсъждали точката на предварителни заседания, бе “за”, само 16 съветници дадоха съгласието си, 12 бяха “против”, а 3-ма се въздържаха.
Местният парламент не даде подкрепата си и да се продадат 300 кв.м на ул. “Освобождение” в жк “Струмско”, близо до РУМ и Шесто училище. 19-те гласа “за” не бяха достатъчни, след като 9 съветници бяха “против”, а 4 се въздържаха.
Липсата на карта за точната локация на четвъртия имот от 614 кв.м в жк “Ален мак” стана причина съветничката Злата Ризова да изиска някой от Общинска администрация да го изясни, но се оказа, че няма кой да го направи.
На помощ на колежката си се опита да се притече Е. Бибов, като извади разпечатка, обясни, че е срещу хотел “Езерец”, и с половин уста коментира, че евентуалната продажба ще запуши общински парцел от 8,5 дка. Предложението за продажбата му не мина заради 21 гласа “против”, 3 “въздържал се” и едва 9 “за”.
По искане на кмета Ат. Камбитов, който не присъства на сесията, съветникът Й. Миленков опита да оттегли две предложения за продажба – на терен от 860 кв.м при пощата в жк “Ален мак” и на общински имот от 1083 кв.м в жк “Еленово”, срещу блок 75, но колегите му отхвърлиха искането му и гласуваха “против” и двете оферти. Без обсъждания отказ получи и последното предложение за продажба на 555 кв.м, на 100-ина метра от хотел “Ринг” в жк “Еленово”.
“Решенията на общинските съветници означават едно – че няма да влязат пари в общината. Подобни демонстрации показват безотговорно отношение към гражданите на Благоевград”, коментира кметът Атанас Камбитов безпрецедентния отрицателен вот и допълни: “От изпълнението на капиталовата ни програма зависи бюджетът на общината. Липсата на приходи означава отпадане на обекти от инвестиционната ни програма. Първият, за който се сещам, е улицата в село Рилци, за която общината е с планирани 600 000 лв. участие. Редно е общинските съветници, които гласуваха “против”, сега да информират избирателите си защо един или друг обект в инвестиционната програма на общината ще отпадне и да поемат пред тях отговорността си, а не да стоят зад анонимността на статистиката от гласуването”, категоричен бе градоначалникът.
На сесията местният парламент прие отчета на общината на бюджет 2016 г. Създадена бе временна комисия за подбор на кандидати за съдебни заседатели за Окръжен съд – Благоевград, която да разгледа документите и да проведе интервюта с кандидатите. За председател на комисията с обикновено мнозинство и 15 гласа “за” бе избрана Цвета Рангелова, в състава й влизат Гергана Янчева, Кирил Илиев, Кирил Ваклинов и Васил Димитров.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *